Zaplana insisteix que "mai" no va participar en "adjudicacions il·legals" i que no té comptes a l'estranger

L'expresident de la Generalitat acudeix per segona setmana a signar als jutjats després de la seua posada en llibertat
18 febrer 2019 10:53h
Zaplana i els seus dos presumptes testaferros van quedar en llibertat després que la magistrada bloquejara 6.330.000 euros que considera que tenien en dos comptes a Suïssa. / EFE

VALÈNCIA. L'expresident de la Generalitat i exministre de Treball Eduardo Zaplana –imputat en el cas Erial– ha insistit aquest dilluns que "mai" no va participar "en cap adjudicació il·legal" i també ha sostingut que no té "cap compte ni cap bé fora d'Espanya".

Així ho ha assegurat l'expresident aquest dilluns en atenció als mitjans després de signar a la Ciutat de la Justícia de València per segona setmana després de la seua posada en llibertat i després de conéixer-se que un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil xifra en 10.521.351,28 euros el muntant total dels presumptes suborns investigats en l'operació Erial.

Segons consta en aquest informe inclòs en el sumari de la causa, la Guàrdia Civil calcula que, dels fets examinats, el grup Sedesa, vinculat a la família Cotino, hauria obtingut ingressos per més de 86,5 milions d'euros en ocasió de la venda d'actius de les ITV i el Pla Eòlic Valencià després de la seua adjudicació.

Zaplana i els seus dos presumptes testaferros –Joaquín Barceló, exdirectiu de Terra Mítica i exalt càrrec en l'època de Zaplana, i Francisco Grau, exsecretari del Consell d'Administració de la CAM– van quedar en llibertat després que la magistrada bloquejara 6.330.000 euros que considera que tenien en dos comptes a Suïssa, fet que per a la instructora "minimitza" el risc de fugida. 

En concret, l'expresident va ser posat en llibertat el 7 de febrer després de passar més de huit mesos de presó preventiva a Picassent, si bé des del 18 de desembre estava ingressat a l'Hospital La Fe per a fer seguiment de la leucèmia que pateix.

En atenció als mitjans, Zaplana ha explicat que volia "reiterar dues coses fins a l'avorriment". En primer lloc, ha defensat que "mai" no va participar en "cap adjudicació il·legal" ni en cap "acte contrari a la legalitat" durant el temps que va ser president del govern valencià. "En algunes [adjudicacions] de les quals se citen [en el sumari] ni tan sols era president", ha apuntat.

També ha volgut "ratificar fins a l'avorriment" que no disposa de "cap compte ni cap bé fora d'Espanya". "Això és impossible i ho reitere. I ho reitere a més després d'haver llegit l'alçament parcial del secret del sumari", ha subratllat.

A més, ha assenyalat que està "desitjant poder declarar i aclarir tot el que siga necessari" per a defensar la seua "innocència", cosa que farà "quan s'alce el secret de sumari". "No ho puc fer abans", ha agregat.

D'altra banda, l'expresident de la Generalitat ha rebutjat fer comentaris sobre el seu estat de salut. Zaplana va abandonar el dilluns de la setmana passada l'Hospital La Fe de València després de rebre l'alta hospitalària i, posteriorment, es va dirigir a la Ciutat de la Justícia a signar en el jutjat la seua llibertat.

Aquest dilluns, en la seua segona visita als jutjats després de la seua posada en llibertat i després de rebre l'alta, no ha volgut fer cap mena de declaració sobre el seu estat de salut en ser preguntat per com es troba. "Això són coses personals", s'ha limitat a afirmar.

next