Y

Diego Fernández Vilaplana, professor d'Història i Geografia
18 juliol 2019 06:00h
Wikimedia Commons

Porta uns dies mosca el PP perquè no troba cap Y a la rotonda del Molinar. Amb setmanes de retard i després de pegar-li moltes voltes a l’illot, literalment, han conclòs que es tracta d’un ‘lletracidi’. Un ‘apartheid’ intolerable, un adoctrinament ‘abertzale’, un genocidi ‘yeísta’.

No hi ha cap altra explicació possible. Com pot ser que es margine la Y, tan elegant ella? I en benefici d’una molt més modesta i insignificant i llatina! La grega és la bona, la del carrer ‘San Nicolás’ i ‘La Alameda’. L’altra és de pobres, menuda, humil i amb barret. Perquè els de dretes són del puntet, sí, però no del de la i, són de la Y, la monàrquica, la del ‘Rey’, ben gran i acompanyada de la Ñ, si pot ser.

El problema és que Quyque Ruyz veu pel retrovisor cavalcar a Vox i ha decidit remenar al manual de fatxa de tota la vida. No siga que els de l’España Glande li xafen la guitarra, l’instrument del seu assessor i flamant regidor paracaigudista de Benasau.

La culpa és del txa-txa-txa, però la responsabilitat és de la calculada ambigüitat del govern municipal, en concret dels executius de les darreres quatre dècades. Un dia retolen en valencià i el següent semestre ho fan exclusivament en castellà, que cal tenir contenta la parròquia. I així estem quaranta anys després de la mort de Paquito, amb una doble denominació on varia una única grafia que, per a més inri, té la mateixa pronuncia.

Ni que fora tan sols per no confondre els usuaris del ‘maps’, que algun ha aparegut ja a Cebú de Filipines buscant el Mamella, caldria acordar un únic topònim. Alcoi, el de la i menuda, la del poble. No l’altra, la gran, la xaranguera, engominada, inculta i reaccionaria, que menysprea tot allò que ignora, que és pràcticament tot.

next