Diari La Veu del País Valencià
Quants ‘ximoanuncis’ són realitat un any després?

VALÈNCIA. El debat de Política General que les Corts van acollir el setembre del 2018 va estar marcat per l’extens llistat de compromisos que el president Ximo Puig va enumerar des de la trona d’oradors. L’aleshores portaveu de Podem, Antonio Estañ, va patentar el concepte de “ximoanuncis”, una denominació que va caure en gràcia al mateix Puig i que ja s’ha assentat com un terme més del glossari de la política valenciana. De fet, el terme va eixir a col·lació en la sessió de control d’aquesta mateixa setmana, aquesta vegada en boca de la líder de l’oposició, Isabel Bonig.

Unes setmanes després de fer públics aquells 35 ‘reptes’ per a la recta final de la legislatura, el president Puig, durant la sessió de control, es va comprometre al fet que els ‘ximoanuncis’ serien “una realitat”. De fet, els socialistes fins i tot han usat l’expressió “ximorrealitats”.

Ara, un any i un mes després, és hora de desgranar què ha sigut d’aquells 35 ‘ximoanuncis’ i veure quantes d’ells s’han quedat, per ara, en simples ‘ximofakes’. Una panoràmica general deixa un balanç de 20 anuncis complits, 10 incomplits i 5 que caldria matisar. Per això, més enllà de les xifres, paga la pena analitzar cas per cas:

1. El Consell aprovarà en les pròximes setmanes l’avantprojecte de llei de Govern Obert.

Així va ser. El govern va aprovar el novembre del 2018 aquest avantprojecte de llei, però ahí es va quedar. L’avançament electoral va aturar l’activitat parlamentària i, per ara, no hi ha un calendari fixat perquè la norma siga ratificada a les Corts.

2. Reunió amb el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, la primera setmana d’octubre.

En efecte, la reunió va tindre lloc a la Moncloa i Puig va exigir que s’incorporaren majors inversions per al País Valencià en uns PGE que, finalment, van ser rebutjats pel Congrés i van conduir a un període electoral del qual encara no hem eixit.

3. El 2019 convocarem per tercera vegada el programa Avalem Joves+ amb un objectiu estimat de 4.500 joves més contractats.

Com els anys anteriors, el programa va ser convocat. D’acord amb les dades de la Conselleria d’Economia, s’han creat 712 contractes a la demarcació d’Alacant, 492 a la de Castelló i 1.742 a la de València.

4. Optarem al fet que la seu europea per a la cooperació en la conca del mediterrani estiga a València.

No està clar si València va arribar a optar, de manera realista, a acollir aquesta seu. En qualsevol cas, a dia de hui no hi ha rastre d’ella.

5. Estratègia per a l’economia de la intel·ligència artificial.

Tot just aquest dijous Puig va rememorar, de la seua boca, allò dels ‘ximoanuncis’ per a assegurar que aquest pla ja està llest i que serà presentat en els pròxims dies. Junt amb ell, va assegurar que està preparada una injecció de 150 milions a 750 microempreses i un pla d’incentius per a grans inversions empresarials amb els quals es preveu crear 1.400 llocs de treball.

6. Primer pla d’implantació d’empreses en els pròxims mesos al Districte Digital. 51 noves empreses amb 170 treballadors en la primera fase i 120 empreses i 400 empleats en una segona. A més, l’empresa Indra s’instal·larà amb una previsió de 500 treballadors, 60 ja en els pròxims mesos i 200 en l’any 2019. I Accenture, amb una previsió de 2.000 professionals en els pròxims tres anys, 250 en els pròxims mesos.

Certament, el Districte Digital va rebre un important impuls des d’aleshores, tot i que és prompte per a dir si s’han complet els objectius. Les dues empreses grans que assenyalava, Indra i Accenture, ja s’han assentat a la Ciutat de la Llum. D’altra banda, l’última a sumar-se al recinte ha sigut la nova Conselleria d’Innovació i Universitats, Ciència i Innovació Digital.

7. El pla d’inversions en la xarxa elèctrica d’Iberdrola inclourà les mesures necessàries per a la repotenciació de les línies del clúster ceràmic de Castelló. És a dir, perquè l’energia siga més barata per a les nostres empreses del taulell i que aquestes puguen ser més competitives.

No hi ha hagut cap avanç en aquesta matèria. De fet, l’abaratiment de l’energia va tornar a ser una de les reivindicacions del sector ceràmic en seu viatge a la fira Cersaia, a Bolonya, on Puig va comprometre’s a reunir-se amb el president de Red Eléctrica, Jordi Sevilla, per a tractar que es reduïsquen els entrebancs per a desenvolupar l’autoconsum empresarial amb energies renovables. Una reunió que encara no ha tingut lloc.

8. En col·laboració amb l’Ajuntament de Sagunt, impulsarem una ampliació de Parc Sagunt I de més de 600.000 metres quadrats per a atendre la demanda mentre desenvolupem Parc Sagunt II.

L’ampliació de Parc Sagunt I va tirar endavant i Mercadona va comprar moltes de les parcel·les per a expandir el seu centre logístic. Ara, tant la Generalitat com l’Ajuntament de Sagunt pensen ja en Parc Sagunt II.

9. L’autoritat portuària de València té previst aprovar al seu consell d’administració del mes d’octubre els plecs per a l’ampliació nord del Port, amb una inversió pública i privada de més de 1.000 milions d’euros. Una inversió que permetrà obrir un nou espai per a 5 milions de contenidors i evitar la saturació del port.

L’ampliació va ser aprovada, però en un ple on els representants de la Generalitat no van votar –havia caducat el termini del seu càrrec i ara estan pendents de renovació– i l’alcalde de València, Joan Ribó, va votar en contra, tot trencant la unanimitat habitual. El motiu és que demanava una nova Declaració d’Impacte Ambiental abans de continuar amb els tràmits. Es dona la circumstància que el consell d’administració va aprovar l’ampliació el dia de la vaga climàtica, mentre als carrers molts col·lectius socials i ecologistes exigien que s’aturara el projecte per les seues implicacions mediambientals i, als afores de València, el Forn de Barraca era enderrocat.

10. L’AVI impulsarà un pla pilot de polígons industrials digitals a Almussafes que posteriorment s’estendrà a la resta d’àrees.

Fins al moment, no s’ha tornat a saber res d’aquest projecte que havia de recaure sobre l’Agència Valenciana d’Innovació.

11. Pacte per la Indústria de la Comunitat Valenciana.

Cap avanç tampoc respecte d’un dels anuncis més ambiciosos i que la Confederació Empresarial Valenciana continua demanant.

12. La Generalitat donarà suport a projectes concrets d’innovació disruptiva tal com la Unió Europea recomana. Projectes com, en concret, el de Zeleros, l’empresa valenciana que investiga l’Hyperloop amb l’objectiu que ubiquen en Parc Sagunt les instal·lacions de proves.

En efecte, el projecte valencià per a desenvolupar un tren capaç de conduir passatgers i mercaderies a velocitats de 1.000 kilòmetres per hora construirà, junt amb la Universitat Politècnica de Valencià, una pista de proves en Parc Sagunt.

13. Nou Pla Estratègic de Turisme amb horitzó 2025.

Ningun senyal fins al moment d’un nou pla turístic que, per cert, haurà d’enfrontar de nou el debat sobre l’impost turístic.

14. Demanar al govern que defense els interessos de l’agricultura mediterrània en la PAC i que incrementen els controls fitosanitaris en frontera

Aquest 2020 toca renovar la Política Agrària Comuna de la Unió Europea, el programa al qual es dediquen més fons. Sí, el Consell ha reiterat en diverses ocasions al govern espanyol que defense els interessos valencians quan es faça el repartiment. Ara bé, ningú no garanteix que això siga suficient.

15. Actuació, mitjançant la Llei d’Estructures Agràries, sobre 50.000 hectàrees de regadiu de la Comunitat Valenciana perquè aconseguisquen llindars de rendibilitat.

La llei va ser aprovada per unanimitat el passat febrer a les Corts. Ara bé, encara és prompte per a saber quin efecte real té sobre la rendibilitat dels conreus.

16. Inici de les obres de la L10 (abans T2) de Metrovalencia en el tram carrer Alacant-Natzaret en el primer trimestre del 2019. Posterior connexió entre Natzaret i el port.

Les obres es van iniciar el passat 15 d’abril, quasi en el primer trimestre, tal com va prometre Puig.

17. Estratègia Juntament que inclourà un pla d’ajuda als municipis que, per les seues característiques, tinguen major cost dels Serveis Públics Fonamentals i un pla de sanejament dels municipis amb una alta taxa d’endeutament.

Sí, l’estratègia Juntament va iniciar-se al febrer. A l’abril, la diputació permanent de les Corts va convalidar el decret de la Generalitat per a lliurar 240 milions amb els quals sanejar els municipis endeutats.

18. Projecte de l’AVI amb el sector de la distribució per a reduir l’impacte dels envasos de plàstic.

La iniciativa no va ser molt especificada, però aquesta setmana l’AVI ha començat a finançar el projecte Recipam, liderat per l’empresa Aimplas i que té com a objectiu “millorar les tècniques de reciclatge dels envasos alimentaris multicapa amb l’objectiu d’optimitzar la qualitat dels materials resultants”.

19. Pla d’Atenció Primària amb una dotació de 90 M€ per als pròxims 4 anys, per a rehabilitació, reformes, condicionament, equipament i ampliació dels centres de salut i consultoris auxiliars.

El Pla d’Atenció Primària encara no és una realitat. Allò més semblant va ser el Pla Vacances que la Generalitat va impulsar aquest estiu, amb una dotació de 61,3 milions per a compensar la disminució de serveis durant el període estival.

20. Impulsar un acord-marc consensuat amb el sector empresarial que millore la qualitat de l’atenció a les persones majors en la xarxa pública de centres residencials.

Tampoc no s’ha complit, de moment. L’any passat van tindre lloc una sèrie de reunions entre la Conselleria d’Igualtat i l’Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents (AERTE), però fins ara no han fructificat com per a tancar l’acord-marc.

21. Enfortir l’Institut Valencià d’Atenció Social Sanitària (IVASS) per a convertir-lo en un instrument eficaç de gestió pública, d’innovació i de qualitat.

És certament ambigu valorar si s’ha “enfortir” l’Institut tal com Puig va indicar. En els últims mesos s’han creat 23 noves places en diferents perfils, però no ha transcendit cap pla integral respecte l’IVASS.

22. Iniciar el procediment del pagament de la responsabilitat patrimonial que va adquirir l’administració pel cobrament injust de copagament en centres públics, copagament encobert (minoració de prestacions) i copagament a través de centres privats. Es veuran recompensades unes 12.000 persones afectades pel copagament injust i confiscatori de l’anterior govern.

En efecte, els tràmits van començar abans de final d’any per a garantir el pagament a 4.000 persones afectades i han continuat des d’aleshores.

23. APP d’humanització i informació perquè els familiars d’aquells pacients que estan sent intervinguts tinguen coneixement del lloc on es troba el seu familiar i del procés d’assistència que està rebent.

L’APP ha estat funcionant durant els últims mesos en gran part dels hospitals públics del País Valencià.

24. Acord Integral d’Actuacions per a la Reducció de Llistes d’Espera servint-nos de tots els mitjans disponibles per a la Generalitat Valenciana.

L’Acord Integral continua endavant i, uns mesos després de l’anunci, es van invertir 16 milions a la reducció de llistes d’espera.

25. Accelerarem el procés de reversió de l’àrea de salut Dénia, que passarà a ser de gestió 100% pública abans de finalitzar la legislatura.

Caldria valorar si el procés s’ha accelerat o no. Pareixia que sí a l’abril, quan la falta d’acord entre la Generalitat i l’empresa DKV van provocar que el Consell decidira adoptar una decisió unilateral. Ara bé, la complicada situació financera del govern pareix haver deixat aquesta qüestió en un segon termini. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, va afirmar la setmana passada que la compra per a la reversió “no és prioritària” i que es continua negociant amb les empreses accionistes.

26. Construcció de l’edifici per a Institut de Recerca Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL).

El passat maig és va licitar la redacció del projecte de construcció. Es preveu invertir 5,1 milions en aquest edifici.

27. Pla contra la bombolla del lloguer. Creació d’un índex orientatiu de preus, desgravacions fiscals pel seu seguiment, inspecció de vivendes buides en zones tensionades, entre d’altres.

Sí, l‘índex de preus es va crear i es van començar a aplicar les primeres desgravacions fiscals. D’altra banda, la inspecció de vivendes buides s’ha vist molt ralentitzada per la falta de funcionaris que s’hi poden dedicar. En qualsevol cas, estan pendents de veure els efectes reals d’aquestes mesures sobre la bombolla del lloguer. Fins ara, els preus no han deixat de pujar mes rere mes fins a les últimes dades d’agost, on es van reduir un 0,4%.

28. Pla d’ajudes a l’accés a l’administració que comptarà amb 5 milions d’euros dirigits a beques per a estudiants que preparen una oposició, beques per a la primera experiència professional en l’Administració i beques per a fomentar els treballs de recerca en l’administració valenciana. Beneficiarà 500 estudiants valencians.

Aquestes ajudes de 500 euros van posar-se a disposició dels sol·licitants aquest agost.

29. Creació de la taula de la Formació Professional.

Res de res respecte d’aquesta taula que havia d’ajuntar institucions, sindicats, empreses i centres formatius.

30. Pla pilot d’educació tecnològica per a fer, de la nostra autonomia, el territori capdavanter en noves habilitats tecnològiques a Espanya.

Cap senyal, tampoc, d’aquest projecte educatiu.

31. Banc d’ADN públic perquè les famílies de les víctimes de la violència de la Guerra Civil i la repressió posterior de la Dictadura puguen trobar els seus éssers estimats.

Per ara no s’ha creat aquest Banc d’ADN públic, un dels projectes estrela en matèria de memòria democràtica de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

32. Targeta Cultural que subvencionarà la compra béns culturals i l’assistència a teatres, museus i cinemes. Amb la col·laboració d’entitats financeres.

Al juliol va arribar a les sales de cinema i teatre privades per a potenciar la deducció del 21% de l’IVA en la declaració d’Hisenda per als seus abonats.

33. Metrovalencia tindrà servei nocturn els caps de setmana i els festius a partir finals d’any.

Efectivament, des del passat desembre el servei de metro a València s’allarga fins ales 2.30 els caps de setmana i festius.

34. Contemplarem la inversió necessària perquè l’UJI licite la construcció de la segona fase de la Facultat de Ciències de la Salut abans de finalitzar 2018.

Aquesta inversió va ser aprovada el passat divendres per valor de 900.000 euros.

35. Compra del cim del Penyagolosa i incorporació al patrimoni públic. Creació del centre d’interpretació del Parc Natural del Penyagolosa a la masia de Sanaüja.

La compra va tindre lloc al febrer, amb visita de Puig i el conseller Marzà inclosa.

[Fe d’errors: En una primera versió es mencionava que no havien transcendit dades sobre l’impacte d’Avalem Joves +. En la nova versió han sigut afegides.]

Comparteix

Icona de pantalla completa