Puig nomena un Consell continuista amb una única sorpresa

El Consell passa de 9 departaments a 12 i tindrà 5 cares noves
16 juny 2019 22:27h /
Els nous consellers prenen posessió aquest dilluns. / DANIEL GARCÍA SALA

VALÈNCIA. Ja es coneixen els noms dels nous consellers. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha nomenat un Consell amb 12 noms. D'aquests, 5 són cares noves i els altres 7, consellers que l'han acompanyat en la IX legislatura.

Segons han informat fonts del Consell, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives la mantindrà Mónica Oltra; la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic l'ocuparà Vicent Soler; la d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball serà per a Rafa Climent; el departament de Justícia, Interior i Administració Pública el mantindrà Gabriela Bravo; la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica serà per a Rubén Martínez Dalmau; la Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat serà per a Arcadi España; el departament d'Educació, Cultura i Esport el mantindrà Vicent Marzà; la cartera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital l'ostentarà a Carolina Pascual; el departament de Sanitat Universal i Salut Pública continuarà en mans d'Anna Barceló; la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica l'ocuparà Mireia Mollà, i, finalment, el departament de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica serà per a Rosa Pérez Garijo.

No hi ha hagut sorpreses amb la designació d'Oltra com a vicepresidenta primera del Consell i, tot i que no s'ha comunicat de manera oficial aquest diumenge, Oltra continuarà sent la portaveu de l'executiu. Tampoc ha sigut sorprenent el fet que Martínez Dalmau ocupe la vicepresidència segona, vinculada a la cartera d'Habitatge, ja que, des que es va començar a negociar l'estructura del nou Consell, el líder d'Unides Podem va deixar clar quin paper volia ocupar.

Ximo Puig ha mantingut els mateixos consellers socialistes que va designar en la passada legislatura, a excepció de María José Salvador, que ara està a la Mesa de les Corts. Així, el president reconeix la seua tasca i els premia seguint al capdavant de les mateixes responsabilitats. La principal novetat en la branca socialista és la incorporació a l'executiu d'Arcadi España, que passa de director del Gabinet del president a conseller d'Obres Públiques. Amb aquest nomenament Puig reconeix la tasca d'España, amb qui no només ha treballat braç a braç aquesta legislatura, sinó que abans del 2015 ja era la seua  dreta dins del partit. L'altra cara nova del PSPV serà Carolina Pascual, que estarà al front de la cartera d'Innovació.

En la quota de conselleries que li tocaven a Compromís la principal sorpresa l'ha donada el conseller d'Economia, Rafa Climent, que continua una legislatura més al capdavant d'eixe departament, tot i que quasi des del seu nomenament s'estenien els rumors que no continuaria formant part del Consell. El que no ha sorprés ha sigut el manteniment de Vicent Marzà al capdavant d'Educació. Marzà era la gran aposta del Bloc per al Consell i mantindrà el seu seient. Per al departament d'Agricultura, segona conselleria que li tocava triar a Iniciativa, el partit ha escollit Mireia Mollà, una de les persones fortes de la formació integrada en Compromís.

De les dues conselleries que li tocaven a Unides Podem, una havia de ser per a Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), que no anava a perdre l'oportunitat de tindre un seient al Consell. Com no podria ser d'una altra manera, el departament de Transparència ha recaigut sobre Rosa Pérez Garijo, líder de la formació.

Així, aquest diumenge s'ha desvelat el 'qui', un dels aspectes més complexos de la negociació per a reeditar el pacte del Botànic; unes negociacions en les quals es va definir primer quines polítiques es portarien a terme –el 'què'–; després, de quina manera es desenvoluparien –el 'com'–, i, finalment, el nom de les persones que dirigiran cada àrea –el 'qui'–. Els 12 nous consellers prendran possessió del càrrec aquest dilluns a les 10.30 hores al Saló de Corts del Palau de la Generalitat.

Ara, el Consell passa de 9 conselleries a 12, un augment dut a terme per a poder encaixar en l'executiu membres de les tres potes del Botànic, ja que, aquesta vegada, Unides Podem sí que formarà part del govern.

next