Xavi Castillo reuneix Abascal, Casado i Cantó per a analitzar la campanya electoral al Teatre Micalet

L'actor alerta que per a la classe política "l'humor és molt perillós"
10 abril 2019 06:00h
El Teatre Micalet acull quatre funcions de l'anàlisi electoral que fa Xavi Castillo els dies 11 i 12 d'abril. / POTDEPLOM

VALÈNCIA. Xavi Castillo irromp en plena campanya electoral al Teatre Micalet. L'humorista no es presenta a les eleccions sota cap sigla política. "Nosaltres no fem mítings", alerta l'actor, sinó que proposa, en clau d'humor, una anàlisi del panorama polític en què l'actualitat i els líders de partits com Santiago Abascal, Pablo Casado i Toni Cantó el porten a recuperar situacions "estrambòtiques" que es creien "oblidades". A més, ha recuperat personatges del passat de la companyia Pot de Plom, com "la famosa fallera anticatalanista".

L'espectacle Xavi Castillo News, especial eleccions "és realment un Veriueu-ho que hem evolucionat", apunta sobre l'espectacle dedicat a l'actualitat política i les votacions del proper 28 d'abril. Amb Castillo, els límits de l'humor i el raonament assaonat es dilueixen. No se sap ben bé quan està responent amb seriositat i quan està interpretant algun dels personatges del seu Xavi Castillo News. "Tot el que arrepleguem de la campanya fa molta caguera", respon sobre la font primària de què s'alimenta aquest especial que es podrà veure els dies 11 i 12 d'abril al Micalet.

"Anem registrant moments de la campanya que ens semblen molt teatrals, com per exemple la reunió a casa de Bertín Osborne amb Casado, Rivera i Abascal", destaca Castillo sobre un espectacle que posa l'accent en "aquesta pallassada que són un poc les eleccions i de la qual traiem la part teatral", matisa. La companyia analitza l'actualitat política fent èmfasi en la sàtira "des de la mala llet".

"Registrem la por que té la gent, que la té per aquesta tornada de la vella guàrdia", indica l'humorista. El context polític ha canviat i, sobretot, perquè actualment "és com si tota la gent que era fatxa, i a qui li sabia mal dir-ho, ara tinguera un moment espectacular per a reivindicar el seu 'fatxerio'". En Xavi Castillo News, especial eleccions "reflexionem sobre això però de forma normal, passant per la meua forma de teatralitzar-ho".

Els líders polítics "són molt analitzables" en clau d'humor, diu Castillo. Per exemple, el personatge de Pablo Casado "seria la reglotà del 'fatxerio'", Toni Cantó "ha ressuscitat a nivell valencià tot el tema de l'anticatalanisme" i l'estratègia de Ciutadans "ens va molt bé per a reflexionar des del teatre sobre aquest odi cap als catalans, sobretot, des del procés", però també Abascal "és molt teatral" i "amb el tema de les armes pots presentar-lo com a Capitán Trueno o el Guerrero del Antifaz". El còctel de protagonistes "el barrege amb les notícies" i "recupere personatges que tenia aparcats com la fallera anticatalanista i altres estrambòtics", explica l'actor.

Xavi Castillo News, especial eleccions "no és un míting polític" ni "proposa solucions perquè no som un partit", explica l'actor. L'espectacle busca provocar el riure, que "això és el que fa l'humor", i, per això, justament alerta que la comèdia "està castigada" per la pressió política per a acotar les línies de l'humor i la correcció política, a més de "les censures, que continuen existint les lleis que no s'han derogat i el codi penal que tenim a Espanya". "Tot això fa que l'humor siga molt perillós" per a determinats líders polítics, lamenta Castillo.

El teatre de Pot de Plom no té l'antídot per a pal·liar la cridòria de la dreta política. "Jo pose l'esperpent de cara a la gent" perquè el públic "s'ho pense, però de forma divertida", explica l'actor. Si hi ha una solució que pot aportar l'humor és "continuar fent conya de tot".

Després dels últims episodis de censura viscuts a València, on l'extrema dreta ha tractat de condicionar la cartellera cultural boicotejant Dani Mateo al Teatre Olympia i el tàndem de la revista Mongolia a l'Espai Rambleta, Xavi Castillo defensa que des de l'humor "es pot parlar de tot". Tant fa que siguen polítics de dretes que d'esquerres i, de fet, "em diuen que he de donar cap a totes les bandes i ho faig a la meua manera", però l'actor s'estima posar l'accent en "allò que em toca els collons", raona.

"El teatre que jo faig és una reacció cap al que està passant i no tinc cap obligació, i així ho dic en l'espectacle, de donar una de calç i una d'arena. Això és la correcció política, però eixa no és la meua feina", manté Castillo. Emparant-se en aquest decòrum, "em diuen que em clave també amb l'esquerra" i "he fet broma puntualment, però la barbaritat que estem vivint propiciada per la dreta espanyola... Als meus 51 anys, que em diguen que m'he de clavar un poc amb no sé qui ja em toca els collons", conclou l'actor que duu durant quatre funcions al Micalet aquest especial eleccions: dijous i divendres a les 20.30 hores i dissabte i diumenge a les 19 hores.

next