Vicent Soler renuncia a l'acta de diputat a les Corts

El conseller vol centrar els seus esforços en "la consecució d'un model de finançament just"
5 setembre 2019 12:33h
Soler ha anunciat una limitació del 2% de despesa, vora 438 milions. No obstant això, ha assegurat que "en cap cas afectarà els serveis bàsics". / I. CABALLER, CORTS VALENCIANES

VALÈNCIA. El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, acaba d'anunciar que renuncia a l'acta de diputat a les Corts. El conseller ha comparegut davant els mitjans de comunicació aquest dijous al migdia a la sala de premsa de les Corts, on ha fet l'anunci.

Segons ha informat Soler, el motiu és que "la consecució d'un model de finançament just és prioritària" i que l'agenda del conseller d'Hisenda "ha d'estar condicionada a això". 

Així, Soler ha fet referència a "la situació en què es troba la Generalitat en l'àmbit de la seua competència". Amb tot, ha responsabilitzat "el PP i els independentistes" d'aquesta situació. "Els nostres pressuposts del 2019 confiaven que els PGE s'aprovarien", ha dit, i ha afegit: "Tenim els problemes que tenim per això". 

"El Consell ha de fer front a la realitat: no tenim els ingressos previstos", ha sentenciat. Per això, Soler ha anunciat una limitació del 2% de despesa, vora 438 milions. No obstant això, ha assegurat que "en cap cas afectarà els serveis bàsics". "La prova són els 1.904 professors que s'incorporaran aquest curs", ha argumentat.

Soler, que presentarà l'escrit de renúncia aquest mateix dijous després de la compareixença, serà substituït a l'hemicicle per Pedro Ruiz. 

La renúncia a l'escó es produeix enmig de dies de polèmica per l'asfíxia financera que pateix el Consell i l'anunci de possibles retallades o 'ajusts pressupostaris'.

"Ni Montoro ni Montero"

Durant la compareixença, el conseller ha volgut deixar clar que les reivindicacions del Consell i les seues pròpies com a responsable d'Hisenda no han canviat. "Ni Montoro ni Montero", ha arribat a dir, tot afirmant que la pressió cap al govern espanyol continua sent la mateixa amb l'executiu de Sánchez. 

Així, ha destacat que en l'últim Consell de Política Fiscal i Financera va votar abstenció quan el govern socialista plantejava un sostre de dèficit que considerava massa ajustat per al País Valencià, actuant així contra el criteri del PSOE. No va ser fins que es va reajustar en 800 milions que va canviar el sentit del seu vot.

No obstant això, ha insistit que el moment actual és distint perquè l'executiu espanyol es troba en funcions, i que davant d'aquesta realitat no només cap la reivindicació, sinó sobretot "l'eficàcia". Per això, apunta que la reunió programada per al pròxim dimarts entre el president Puig i la ministra Montero permetrà trobar solucions al bloqueig financer.

Preguntat pel posicionament canviant de la ministra respecte als pagaments a compte que l'Estat deu a les autonomies –que ha passat de dir que no hi havia manera de solucionar-ho fins que no es formara govern a assegurar que abans del 31 de desembre haurà aplicat mesures transitòries–, Soler ha afirmat que no dubta que Montero està buscant "desesperadament" una forma de fer-los front. 

No obstant això, també ha admés que el fet que aquesta situació afecte també la resta de comunitats autònomes ho fa especialment dificultós. El que està clar és que, encara que arriben els pagaments, el Consell haurà d'aplicar els ajusts. Soler també ha plantejat que potser s'hagen d'ampliar, ja que tal com ha comunicat el president Puig en les últimes setmanes, els ingressos que està deixant de percebre el Consell valencià arriben als 1.000 milions, xifra molt superior a les retallades anunciades. 

next