Que la música popular valenciana està en plena progressió ascendent és un fet indiscutible. Prova d’allò són els i les noves intèrprets que la van no sols difonent sinó també adaptant al que és una societat també en plena progressió. La música, com no pot ser d’una altra manera, n’és un reflex.

L’aparició d’un nou treball en aquesta línia és sempre la prova més evident del dit i més quan en ell no sols està la vehemència de l’apassionat i l’apassionada per la nostra tradició musical sinó que, com és el present cas, denota, a més, les mans mestres de l’autor o autores, del saber fer, de la professionalitat i del criteri clar del que es pretén amb el que es presenta al públic. Amb Els dies i les dones, amb una interpretació impecable de SIS VEUS PER AL POETA, totes aquestes premisses es complixen.

És un grup format exclusivament per dones, com la majoria de vosaltres de segur ja sabeu. Un grup amb experiència, coneixedor d’aquest camp musical tant al terreny de la interpretació com el de la composició. Per això, crec que no calen presentacions quan ens referim a Maribel Crespo, Eva Dénia, Patxi Ferrer, M. Empar Hurtado, Lola Ledesma i Merxe Martínez. La seua trajectòria artística les avala sobradament i no sols per la seua condició femenina, que també, sinó per la seua convicció personal de la importància de la dona en la societat actual. El seu apoderament, la seua presència com a persona no lligada a un món masculí, la qual reivindica un espai propi i autònom, li han donat aquest títol al nou treball, el segon d’aquest grup: Els dies i les dones.

Si l’anterior fon un homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés adaptant les seues poesies a la cotilla del cant tradicional valencià, tasca sempre complicada que requereix un encaix de boixet sols apte per a músics molt experimentats o experimentades, amb aquest nou disc i amb les interpretacions en directe que podem gaudir d’elles ens presenten una dona segura d’ella mateixa que mira a la cara atrevida, lliure i transgressora.

Els dies i les dones és un treball, en definitiva, d’autoafirmació feminista, sense complexes, directe al gra, que venta palles absurdes i estereotips caducs. Després de cinc anys rodant l’homenatge a Estellés, les dones de Sis Veus estrenen Els dies i les dones on la poesia i la música tornen a trobar-se, si bé mai no s’han separat. Ara també, les peces populars arranjades per a l’ocasió, amb textos molt acurats que els actualitzen, sonen junt amb temes originals d’inspiració tradicional; tot al servei d’una història que situa la dona en les diferents etapes del seu cicle vital al centre del relat. Els poemes de Lola Andrés entrellacen les cançons i estructuren el conjunt de l’espectacle, un espectacle dinàmic, amb pinzellades de ball perquè gaudim no sols de l’oït sinó també de la vista.

Per a poder gravar aquest disc, orfes d’ajudes institucionals de difícil accés i paupèrrima quantia, s’ha tingut que tirar mà del micromecenatge a través de la plataforma Verkami on es pot triar la forma de col·laboració i la recompensa que per aquella es pot rebre. L’enllaç és: http://vkm.is/elsdiesilesdones. Ajude’m perquè, una vegada més, paga la pena. Açò és més que música, ja ho sabeu.

Comparteix

Icona de pantalla completa