Diari La Veu del País Valencià
No pot ser la jardineria ecològica a Alzira?

Fa un parell de mesos llegírem que s’havia fet un curs de jardineria ecològica a Alzira i ens alegràrem pensant que alguna cosa estava canviant, a millor, en aquesta àrea. Posteriorment hem vist també que han plantat més arbres pel carril bici, fet molt necessari perquè ens falten més de 7.000 per arribar als estàndards europeus.

Però després hem vist pel Tulell que seguien regant la gespa, en ple gener i en un període especialment sec. De fet, ara han caigut uns 60 L/m2, però seguim amb un dèficit com a mínim de 200 L/m2 i els embassaments de la conca del Xúquer, a data del 29/1/2018 estaven al 25,8%, sols tres dècimes per damunt del nivell a què estaven fa dues setmanes i molt per davall de la mitjana dels últims deu anys: 40’5%. Com es pot tirar l’aigua, quan no cal i damunt escasseja?

I, hui, dimecres, al costat del carrilet de l’estació, un parell de jardiners estaven agranant la fullaraca de baix dels arbres, recollint-la i carregant-la en un camió per anar a tirar-la a l’abocador. Un treball absolutament innecessari i contraproduent perquè li lleva a la terra i als arbres la matèria orgànica que necessiten (l’humus) i damunt la convertixen en fem inútil, a més de contaminar amb el gasoil del camió i malbaratar els diners de tots. Òbviament, estos hómens no tenen la culpa perquè fan allò que els han manat, però els caps de Talher i l’Ajuntament sí, i seguixen clavant la pota, per ignorància o per cabuderia.

Encara més, per rematar la feina, al final han passat una mula mecànica i han llaurat la terra de baix de les moreres, com si anaren a plantar creïlles! Faria gràcia si no fóra per l’impacte ambiental del que han fet en esta parcela i el que contínuament fan als parcs d’Alzira.

En els carrers caldrà agranar les voreres per evitar esvarades, però en els parcs i zones verdes, en la terra de baix dels arbres, no. Cal deixar les restes vegetals enriquint la terra. I el brancam de la poda, mínima poda, cal triturar-lo i retornar-lo a la terra de baix dels arbres també. La millor jardineria és la aquella que imita els processos naturals, allò que passa en els boscos, no aquella que imita els conreus agrícoles, perquè no estem produïnt gespa, fulles, branques i fruits per a tirar-ho tot al fem!

Que tot el fem orgànic s’ha de compostar per a retornar-lo als camps i serà obligatori per a tots en Europa a partir del 2020. I ben fet això d’encetar ja, ara i ací, la recollida selectiva de matèria orgànica, però que siguen coherents i que apliquen en la pràctica la jardineria ecològica.

I al pròxim curs de jardineria ecològica que facen, per favor que conviden el cap de Talher, els regidors de l’Ajuntament, especialment el de serveis públics, i aquell veí que es queixa quan veu una planteta silvestre en algun solar…

Comparteix

Icona de pantalla completa