Diari La Veu del País Valencià
Volem Decidir amb els nostres diners, volem les claus de la caixa.

A la fi el poble valencià s’ha adonat que no ha servit de res tant d’ofrenar i ofrenar. I vull pensar que és així després de veure el repartiment dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE).

L’any 2011, en plena campanya electoral a la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy va omplir la plaça de bous del Cap i casal (molts dels assistents, estaven allà a canvi de feina i un entrepà) prometent anys de prosperitat per als valencians. Uns anys després el discurs era totalment diferent. Rajoy culpava la crisi de tot el que no va poder fer a casa nostra i prometia novament el cel si aconseguia ser reelegit. El seu parlament ha continuat sent així cada vegada que ha visitat el País Valencià. Això sí… visites ràpides per a eixir en la foto i algun encontre breu amb algun empresari, ja que fins i tot aquests mostren el seu malestar. De fet, no fa molt, una important representació de l’empresariat valencià es va reunir a Tarragona amb els seus col·legues catalans per abordar l’assumpte i mostrar el seu desacord amb el govern del PP. I en aquestes visites Rajoy es fa unes fotos i cap a Madrid… pot ser amb alguns d’eixos trens que et porten més ràpidament de València a la capital del regne que a Castelló. Amb això sí que inverteixen, amb el corredor “Madriterrani”.

I mentrestant… què fan els nostres polítics? Uns queixar-se, altres protestar una mica més i altres, com els del PP, justificar els pressupostos de manera lamentable. La província de Castelló ocupa l’última posició de l’Estat espanyol pel que fa a inversió pública amb aquests PGE. Malgrat açò, encara s’ha d’aguantar escoltar alguns polítics castellonencs, com Javier Moliner, que cal llegir els PGE entre línies. Doncs jo li dic que NO. No hi ha per on agafar aquests pressupostos i no hi ha manera de justificar el que és injustificable perquè les dades estan ahí. Des de l’any 1990, els valencians estem generant una renda per càpita inferior a la mitjana espanyola. D’un índex de 100,91, el PIB va passar a un 87,54 l’any 2013. Si ja estàvem mal finançats darrerament, a partir d’ara encara ho estarem més. Perquè el País Valencià rebrà aquest any 2017, 290 milions d’euros menys que l’any anterior.

Segons l’informe d’exclusió i desenvolupament social publicat per la fundació Foessa l’any 2014, el País Valencià ocupa el lloc número vuit de les regions de l’Estat amb les rendes més baixes i la taxa de pobresa arriba a l’escandalosa xifra del 31,07% de la població.

Amb la presentació dels PGE el Govern del senyor Mariano Rajoy evidencia la total manca de respecte envers el nostre poble. Perquè cada any les valencianes i els valencians deixem de rebre per part de l’Estat aproximadament uns 6.000 milions d’euros, una xifra que fa posar els pèls de punta. Imagineu-vos tot el treball que podríem crear amb aquests diners o com podríem millorar la nostra sanitat pública, construir més centres hospitalaris o rebaixar les llistes d’espera. Fins i tot podríem aconseguir que els nostres fills deixaren d’una vegada per totes d’estudiar en barracons! Com podrien canviar les coses si simplement ens adonarem que tots aquests anys d’ofrenar a un Estat, que ens ha menyspreat sistemàticament, no ha servit de res. Per tot això, ja va sent hora de demanar les claus de la caixa i Decidir el nostre futur lliurement.

David Casanova

dbenlloch

Coordinador Decidim-Plana de l’Arc.

Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià

DaDPV

Comparteix

Icona de pantalla completa