Diari La Veu del País Valencià
Penev, Xavo i el teatre social
És possible que molts recorden aquell jugador búlgar que triomfà al València dels anys noranta i que guanyà una lliga i una Copa del Rei amb l’Atlètic de Madrid de Radomir Antic. Tindre el seu cromo era complicat, però si el tenies repetit eixies guanyant a “l’estraperlo infantil” de l’hora de l’esbarjo perquè era fàcil que te’l canviaren per una bona suma de cromos interessants o, fins i tot, per un sucós entrepà.
Amb el títol de Penev el valencià Xavo Giménez ens ofereix un text dinàmic, proper, complet i meticulós que, tot trencant la quarta paret en diverses ocasions i, disfressat del que en un principi podria semblar una comèdia, insereix l’espectador en un món proper però dramàtic i frustrant on s’hi veuen reflectides les situacions que moltes famílies estan patint: atur, pobresa i desesperació. Tot això amanit amb una escenografia (molt de l’estil de Peter Brook) que malgrat la seua senzillesa no manca de contingut i força. És per això que els assistents es trobaran com amb dues taules, unes joguines, un micro i un equip de música es poden crear diferents situacions quotidianes i pròximes.

La retroalimentació interpretativa dels personatges encarnats per Xavo Giménez i Toni Agustí fan que els papers que representen ambdós actors siguen magnífics. El primer, model a seguir, home de recursos i punt de suport; el segon, home insegur, mancat d’esperança i necessitat de motivacions per viure. Gràcies a l’evolució de la trama resulta gairebé inevitable que entre públic i histrions no es produïsca la catarsi teatral ja que l’espectador eixirà de la representació en una mena d’estat de trànsit ocasionat pels girs que mostra la funció.

L’obra suscita una sèrie de qüestions: Què faríem per demostrar a un fill que no som uns fracassats? Quina és la reacció natural davant la desesperació? Qui la fa l’ha de pagar? Què fem quan ja hem tocat fons? La finalitat justifica els mitjans? Al llarg de l’espectacle els assistents podran trobar respostes a aquestes preguntes, compartir-les o no i, el millor de tot, debatre-les.
Aquest divendres teniu l’ocasió de vore Penev de Xavo Giménez a la Casa de la Cultura de Picassent i gaudir d’una obra que, situada en la línia del teatre social de Bertol Brecht o Henrik Ibsen, vol despertar les consciències i denunciar la situació vital, laboral i econòmica que sofreix la ciutadania diàriament.

Comparteix

Icona de pantalla completa