Tinc 32 anys i ja fa 25 anys que a Sueca, el meu poble, té lloc un dels esdeveniments anuals més importants de la capital de la Ribera Baixa: el Mim.

Jo només tenia set anys quan un grup de somniadors, teatrers i farandulers integrants de l’associació Lluna Plena Teatre i encapçalats per un jove sempre-somrient Abel Guarinos organitzava un festival de teatre gestual.

No sé quina cara faria el regidor de Cultura i l’alcalde d’aquella legislatura quan la tropa d’histrions els plantejà de fer tres jornades de teatre a Sueca, sobretot, perquè ens situem en plena època de la “Ruta del Bakalao” i, també, perquè feia relativament pocs anys que es tancava l’històric Teatre Serrano.

“Això té futur? Teatre gestual? Mim? Si hem tancat el Teatre Serrano i prompte ho farà el Teatre la Pau! Potser fóra millor invertir una miqueta més en el pressupost de festes i programar alguna ‘obreta’ o ‘zarzuela’ a l’hivern que l’any que ve hi ha eleccions municipals i si açò ix malament l’oposició ens ho tirarà en cara i ens pot passar factura a les urnes”. Segurament, aquestes preguntes i pensaments rondarien pel cap dels governants perquè l’aposta era arriscada. La situació econòmica no era la més idònia, els teatres de Sueca tancaven i, a més, la gent es mostrava indiferent davant d’aquests fets perquè, semblava ser, que el teatre ja no interessava massa.

Tot i això, malgrat els pros i els contres i haver basculat tots els possibles entrebancs algú pensà: “I si ix bé?”. Imagine que les ganes, l’empenta, els arguments, la programació inicial d’espectacles, la claredat d’idees, la coordinació de les tasques organitzatives, la cerca de patrocinadors i la serietat i maduresa que mostraren uns joves que encara eren a la universitat va ser suficient per convèncer l’equip de govern de l’Ajuntament de Sueca del 1990 per veure en la proposta de Lluna Plena Teatre quelcom “visionari” que podia ser beneficiós per a la ciutat.

I heus ací el miracle: 25 anys ininterromputs de teatre gestual a Sueca; 25 anys on gent de tot arreu visita la meua ciutat per veure teatre de qualitat; 25 anys on Sueca apareix cada tercera setmana de setembre al mapa i a la premsa; 25 anys on la gent fa cua des de la matinada per aconseguir bones entrades i ompli els carrers i els recintes per gaudir i deixar-se endur per la màgia del teatre.

Gràcies a la Mostra de Mim moltes generacions han crescut veient any rere any espectacles d’arreu del món que han deixat per a la història del festival una llista envejable i extensa de personalitats i companyies com Eugenio Barba, Eduardo Haro Tecglen, Carles Sans, Sergi López, Nola Rae, Sol Picó, Jango Edwards, Philippe Genty, Jorge Picó, Yllana, Vol-ras, la Fura del Baus, Kulunka, Comediants i Jo Bithume, entre molts d’altres. Una llista que desitge que no deixe mai d’allargar-se i d’ampliar-se de la mateixa manera que desitge que, malgrat la crisi o la mala situació econòmica de cada moment històric, mai es deixe d’escoltar els joves preparats i “visionaris” que tenen una bona proposta. Ja ho deia Marcel Proust, “la troballa afortunada d’una bona obra i d’una bona idea pot canviar el destí d’una ànima”.

Comparteix

Icona de pantalla completa