Diari La Veu del País Valencià
‘Si Catalunya s’independitza el País Valencià patirà repressió política i cultural’
Entrevista / Cesk Freixas, cantautor català

La UA celebra el 9 d’octubre amb diverses activitats i actuacions musicals. Entre d’elles la de Cesk Freixas, cantautor català i de trajectòria reconeguda, que hui ha actuat al Racó dels Poetes. Després del concert hem pogut parlar amb ell.

-Hola Cesk, ens hem assabentat que vius a Alacant des de fa dos mesos i voldríem preguntar-te quines diferències veus entre Catalunya i el País Valencià.
-És molt important viure al País Valencià per entendre quina és la situació de la cultura i de la llengua perquè és molt diferent de la realitat de Catalunya. No és que siga tan diferent en algunes àrees metropolitanes de Barcelona perquè a Catalunya també tenim territoris on el català no és la llengua majoritària, però sí que és molt diferent en termes institucionals i en com l’administració ha maltractat i segueix maltractant la llengua. Perquè això al País Valencià sí que és evident. La veritat és que és interessant viure a Alacant per conèixer més de fons el sud del nostre país perquè a vegades com a principatins tenim una visió molt centralista.

-Creus que Catalunya viu d’esquenes al País Valencià?
-Sí, totalment. No es pot fer una generalització perquè hi ha una part del moviment nacionalista que té molt clars quins són els límits nacionals, però hi ha una altra part que només defensa els límits territorials concrets que són els de la Comunitat Autònoma de Catalunya.

-Creus que es votarà al 9N?
No ho sabem perquè hi ha uns interessos polítics que per secretisme i per estratègia no se’ns expliquen al poble, i no sabem si hi ha pactes…

-Estàs a favor de la consulta? Sí, sí, és clar. -I què votaries? Votaria que sí, evidentment.

-Creus que eixirà que sí? Tinc els meus dubtes. Pot guanyar el sí però no amb molta diferència. Aquesta doble pregunta també està un tant enverinada i dificulta la interpretació de la resposta i a l’hora de fer una valoració del resultat potser que tothom diga que ha guanyat la seua opció.

-I què passarà amb les Illes i el País Valencià si Catalunya s’independitzara?
Aquest és un debat que estem intentant introduir des de la cultura. És un debat interessant perquè és un independentisme molt enfocat a la Comunitat Autònoma de Catalunya que no veu com a seu l’atac lingüístic i cultural que es produeixen en altres territoris. És evident que una hipotètica independència de Catalunya condicionarà els altres territoris, negativament i positivament. D’una banda, pot fer créixer el sentiment independentista, i d’altra banda és evident que hi haurà una reacció en contra de l’independentisme i això es notarà a les Illes i al País Valencià, a nivell de repressió política i cultural, segurament. I això és molt greu. Veurem també com evolucionen els governs autonòmics i si ha canvis a nivell autonòmic… Però segurament com a catalans i catalanes no hem pensat prou aquesta construcció del país i com afectarà de manera negativa a la resta de territoris… i jo sóc del parer que o ens salvem tots o no se salvarà ningú.

-I finalment, com celebraràs demà la diada?
-Segurament ens anirem al Campello per participar als actes i poder col·laborar-hi d’alguna manera, com estic fent al llarg de la setmana a Monòver, ací a Sant Vicent.

-Doncs moltes gràcies pel teu temps.
-Gràcies a vosaltres.

Entrevista Aina Santamaria Puga.
Fotografies: Ramon Pérez Gómez i German Seguí Miralles

Comparteix

Icona de pantalla completa