Vicent Penya

10 juny 2016 01:00h
Vicent Penya acaba de presentar, en un acte que omplia de gom a gom la sala de conferències de la biblioteca municipal de Rafelbunyol, el seu últim treball INSÒLITA MEMÒRIA.
 
És un llibre de narracions curtes que segueix l'estil de la novel·la curta, que l'autor qualifica de realisme oníric; pense que, tal vegada, relacionat amb aquell realisme màgic que destil·lava l'obra de Garcia Márquez, que ens portava a un món on tot podia ser veritat. Les narracions del l'escriptor de Rafelbunyol, en plena maduresa creativa, vénen de la infantesa, de l'adolescència o de la joventut i tenen, com a fil conductor, la memòria d'allò viscut o, potser, imaginat perquè, com diu l'autor, la realitat esdevé somni i el somni, una finestra que deixa entreveure certa realitat.
 
Com un nou Segismund, es pregunta on estan els límits de la realitat i del somni i desenrotlla el cabdell dels records per a relatar situacions que a tots ens sembla haver viscut abans o haver escoltat alguna vegada, llegit alguna vegada, pensat alguna vegada. No és, afirma, un llibre de memòries però sí que ha tirat de la memòria per a fer literatura. Literatura que ens parla, sobretot, d'un temps, d'un país, d'una gent, de nosaltres.
 
Vicent Penya és conegut i reconegut com a poeta però, també, és un narrador fi que fa parlar el paisatge, les pedres, els arbres, la mar, les séquies, les cisternes, l'aigua, les bestioles; que reflexiona sobre elles o ens fa escoltar la seua veu i, que ens conta les coses com ho faria un iaio al seu nét o néta quan estan asseguts als seus genolls.
 
Vicent és un escriptor prolífic, un treballador de la llengua que, amb un vocabulari accesible i pla, ens conta la vida, l'amor, la guerra, la postguerra, el franquisme, la repressió de la dictadura o, simplement, la vida quotidiana com una insòlita memòria que ens fa ser com som, tot i que, sovint, no en siguem conscients. L'escriptor ens ho retrata perquè ens n’adonem i en prenguem consciència.
 
Hem de llegir Vicent Penya si volem donar una ullada al nostre interior més adormit perquè, com deia aquell: “Estem fets de la mateixa matèria que els somnis.” (William Shakespeare) Els seus treballs són tant per a nens com per a joves com per a adults i ens faran comprendre algunes paradoxes de la vida i, fins i tot, ho farem amb un somriure nascut de la força irrebatible de la ironia.

next