Diari La Veu del País Valencià
Breugel i l’ocupació espanyola a Flandès al 1584
‘El Molí i la Creu’ és una pel.licula sorprenent i de gran bellesa

Vicent Àlvarez / València

Aquestos dies podeu veure al cinema una pel·lícula sorprenent, és tracta del film polonès “El Moli i la Creu” dirigit per Lech Majewiski. L’ acció es situa durant la repressió religiosa dels espanyols ocupants a Flandès, a partir de recrear el procés d’elaboració del quadre de Breugel “Camí del Calvari”.

La pel·lícula com a tal resulta de gran bellesa, per la fotografia, les imatges, aquestes son permanentment una recreació de la pintura del pintor flamenc, amb els paisatges, els caràcters humans o els hàbits del moment. Tot, emmarcat dins de l’ acció violenta i reprensiva de les tropes del exercit invasors, tal i com un banquer que fa de narrador va mostrant, amb execucions exemplars dels protestants que son al judici del ocupants uns heretges als que cal castigar i eliminar.

L’ obra que dona peu al film és “Cam del Calvari”, una escena sobre la passió de Crist, exposada al Museu de Viena, un símil de la passió patida per molts flamencs a mans dels invasors, Breugel (1.525-1.569) va estar així testimoni dels esdeveniments i ens ha deixat una mostra de la barbàrie del famosos terços de Flandès. Recordem com a l’escola ens ensenyaven, amb orgull patrioter, allò de que “mai es llevava el sol a als territoris del imperi espanyol”.

Doncs, un bon cinema, i un tema al meu parer que ens interessa, oblidat, però que és de la història real. En ocasions he visitat els anomenats Països Baixos, i eixa és una història que la tenen present, les referències es troben presents així, en moltísim es ciutats he vist panells sobre accions militars, com son els setges,tanmateix, podeu recordar altra obra d’art, en aquest cas “La rendició de Breda”, de la qual podeu veure aquestos dies veure una versió especial, que de ser segur vos agradarà, a l’ IVAM de la mà de Toni Miró.

Un detall més, el director és polonès, d’un país, també, ocupat per uns i altres, qui ha recreat l’escenari i l’obra d’art de Breugel.

Comparteix

Icona de pantalla completa