Els pastissets de moniato de la meua veïna Rosa són espectaculars. Com tots els nadals ens regala uns quants. Són pastissets senzills, petits i farcits del sabor de l’estima. Representen el detall de l’agraïment i el desig de felicitat. Conec a José i Rosa de fa més de trenta anys i sempre han tingut la delicadesa i la honestedat de les persones solidàries i lluitadores pel futur de la seua família i del seu poble. Però les coses de fa ja un parell d’anys, no funcionen a sa casa. El treball no arriba i amb menys de mil euros al mes fan miracles per tirar endavant la seua família. Després de la meua visita a sa casa per desitjar salut i treball per al nou any, l’única paraula que vull enganxar al 2014 és la de lluitar.

Al 2014 hem de lluitar contra la immoralitat que suposen les afirmacions de l’eixida oficial de la recessió, dels creixement de les exportacions, dels brots verds o del creixement el consum entre d’altres. Afirmacions que molts valencians i valencianes com José i Rosa no entenen. Paraules que no tenen a veure amb el percentatge de pobres, el creixent ús dels menjadors socials, els desnonaments o els innumerables cartells de es ven o es lloga en les botigues i comerços dels nostres pobles i ciutats.

Al 2014 hem de continuar eixint al carrer i lluitar contra la injustícia que pateix la ciutadania escandalitzada pels tractes de favor i privilegis d’uns quants que menteixen, enganyen i es mofen dels sentiments de les persones normals com José i Rosa. Perquè el poble a hores d’ara ja no confia en les paraules buides i en les magarrufes dels que han devastat la credibilitat pública dels elegits i elegides a les urnes. Hem de lluitar contra les corrupteles i la ganduleria dels polítics lladres, insensibles i prepotents.

Al 2014 hem de lluitar contra eixes lleis antidemocràtiques, de caire feixista i retrogrades que imposen un sistema hereu del 18 de juliol. Hem de lluitar per tirar de la vida pública aquesta casta casposa i per recuperar la nostra consciència social i la nostra dignitat. La dignitat de persones com Rosa i José, treballadors i treballadores decents, ciutadans que estimen el seu barri i el seu poble i que reconeixen els seus drets i els drets dels altres. Lluitem per redreçar i recuperar el nostre estimat País Valencià.

Cal que lluitem contra les retallades, contra els comiats i contra la desintegració de l’estat de benestar. Però també hem de lluitar contra l’oblit imposat i la incultura d’aquells que es diuen valencians i tanquen RTVV o no parlen en la llengua de Rosa i José. Lluitarem al 2014 per defensar l’escola en valencià, l’escola dels fills i filles de milers i milers de valencians que no volen perdre la seua identitat.

Corrent ja els primers dies de l’any. No podem esperar. Agafem forces i comencem a caminar i a lluitar. Eixim al carrer. Tenim ambicions personals, però també hem de tenir ambicions col·lectives, pors, esperances i possibilitats. Tot pot ser, si sabem caminar junts en aquesta nit. Ja hi ha gent com Rosa i José que s’han donat compte i volem començar a lluitar. S’han d’obrir les amples avingudes, les amples alberedes per construir un nou futur de llibertat i solidaritat. En aquest país de l’olivera d’Obrint Pas la lluita continua aquest nou any.

Comparteix

Icona de pantalla completa