Diari La Veu del País Valencià
Els clubs de futbol i la llengua
Un 10 de març de fa 95 anys naixia “Club Deportivo Villarreal” i, des del mateix any de naixement, va començar a jugar a un camp de terra. Un camp que, en aquell moment, se situava en la partida El Madrigal, partida que donaria nom al que és fins ara el camp de l’equip de futbol de la població.

Fa 95 anys els que anaven a gaudir del futbol eren en una gran majoria llauradors. Gent amb una llengua única i que l’empraven per a animar, insultar, cridar,… al Madrigal. Una llengua que es continua utilitzant en aquest mateix camp ara recentment nomenat: “Estadio de la Cerámica”; llengua que actualment s’està excloent per part de l’equip.

Però, fa vora un any diverses persones ens vam adonar de la manca de piulades i actualitzacions de Facebook que el Villarreal feia en valencià, però no va ser fins el nadal del 2015 quan alguns dels seguidors vam començar a queixar-nos de la falta de valencià en les publicacions:

Durant els mesos següents tant els comptes de @SergiFiliiIovis, @Gialloblu13, altres usuaris i jo mateixa vam començar a reclamar més valencià a les xarxes socials. Una reclamació que acabava en paper mullat. Un altre usuari, @SiciliaAragones, també es va posar en peu de guerra pel valencià, no només a les xarxes socials del Villarreal, sinó de tots els clubs valencians:
El maig de l’any passat vaig fer una de les moltes queixes que feia per la llengua via piulada en Twitter. Per primera volta, en tots eixos mesos queixant-me, vaig tindre una resposta: Em van bloquejar.
L’equip pel qual em desvisc cada cap de setmana, pel qual he plorat, pel qual cridat d’alegria i de ràbia, el que m’ha vist créixer i fer-me adulta, eixe mateix equip, feia oïts sords al que jo li deia i l’única resposta que vaig rebre va ser un bloqueig al seu compte oficial de Twitter.

Vaig demanar explicacions, vaig demanar respostes però no vaig rebre mai res. Però, jo no pensava callar-me. Ni jo, ni aquells vila-realencs que volíem que el Villarreal CF tornara a donar la importància que el valencià abans tenia i mereix. Però, en lloc d’anar a millor, tot va empitjorar.

Com tot el món sabrà, fa unes setmanes es va fer oficial el canvi del nom del camp de futbol, va passar de “El Madrigal” a “Estadio de la Cerámica” i, una volta fet el nomenament van començar les critiques en Twitter per aquesta elecció. Ara ja per personalitats conegudes a la xarxa social, com ara @JaumeICastigador.

Però, no acaba tot ací. Abans, per a comprar-te els equipaments del Villarreal, per a comprar qualsevol producte de merchandising de l’equip, anàvem a la Botiga del Villarreal; ara, per a anar a comprar hem d’anar a “La Tienda”. Un altra castellanització més.

Tant al Twitter com al Facebook van eliminar quasi del tot el valencià, tal com @Gialloblu13 diu en aquesta piulada:

Però, la gota que va vessar el got perquè esclatàrem va ser que en la megafonia del camp va deixar del tot el valencià (fins al moment havia passat en certs moments de partits de Champions League i Europa League) per a adreçar-se íntegrament en castellà quan jugàvem contra el València, per a més INRI. Per tant, era incompressible que es fera en castellà, especialment, en un derbi valencià.

En eixe moment quan diversos usuaris ja cansats vam començar a queixar-nos del maltracte a la llengua valenciana a què estàvem assistint. I, quina va ser la resposta del Twitter oficial de l’equip? Bloquejar més gent, com ara el cas de @Gialloblu13, a qui després van desbloquejar i li van negar el que havia passat.

A @LuryLastrange també la van bloquejar per una piulada-meme que va fer i després la van desbloquejar:
A d’altres encara no els han llevat el desbloqueig:
Vam començar a fer hashtags #VilarealEnValencià #VillarrealEnValencià i vam reclamar l’atenció de diversos periòdics i col·lectius per la llengua i personalitats valencianes de Twitter. Vam aconseguir que piulara gent, no només aficionats del València i Villarreal, sinó d’arreu del País Valencià, fins i tot gent de Galicia. El ressò en diversos mitjans de comunicació va fer que arribara a més gent.

Hem aconseguit molt de ressò, fins al punt que @EsportsVila va donar esta noticia:

Per tant, hem aconseguit una victoria però no tot el que volem.

Perquè volem un camp en valencià, una tenda en valencià i unes xarxes socials que respecten el valencià.

Paula, @Redeula

photo
Plataforma pel Dret a Decidir, PDaD

Comparteix

Icona de pantalla completa