Diari La Veu del País Valencià
Vetusta Morla i Paco Roca, entre els deu guardonats als Premis Gràffica 2019

VALÈNCIA. El grup Vetusta Morla o l’il·lustrador Paco Roca són alguns dels 10 guanyadors en els Premis Gràffica 2019, els guardons culturals que distingeixen els perfils més representatius en el món creatiu a Espanya. Així ho ha donat a conéixer l’organització dels guardons aquest dilluns en una roda de premsa a l’Ajuntament de València, on ha participat Maite Ibáñez, regidora d’Acció Cultural.

Segons explica l’organització en un comunicat, la sorpresa més notable d’aquesta 10a edició és la presència de Vetusta Morla, ja que es tracta de la primera incursió en la història del certamen d’un grup de música rock entre els premiats. “El premi a Vetusta Morla és la constatació que la música necessita d’allò visual per a comunicar-se”, ha explicat Ana Gea, codirectora dels Premis Gràffica.

A més de Vetusta Morla, entre els 10 premiats d’aquesta edició destaca, en l’àmbit de la il·lustració i el còmic, el dibuixant Paco Roca, qui completa un palmarés excel·lent al qual s’uneixen el Premi Goya i el Premi Nacional de Còmic.

També rebrà un Premi Gràffica 2019 Alberto González Vázquez, guionista i realitzador dels vídeos manipulats en el programa El Intermedio (La Sexta), tasca que compagina com a guionista amb altres treballs per a televisió, realització de còmics, publicitat i videoclips sota la seua marca: Querido Antonio.

En l’àmbit més suburbà del còmic i de la dinamització cultural se situa Mery Cuesta, guardonada “per acostar la contracultura al públic més generalista i elevar-la a un nivell superior, combinant la serietat que comporten els treballs de recerca i documentació més academicista, però sense perdre humor, transgressió i experimentació”.

Toni Segarra, l’únic espanyol en la llista de les 100 top creative minds de la revista Shots, és un altre dels premiats. “Només les ments més enginyoses aconsegueixen crear paraules i emocions que sobrepassen les barreres i s’allotgen en un lloc pròxim al cor”, ha explicat el jurat. I així ho ha vingut demostrant Segarra en la creació de campanyes publicitàries com ara ¿Te gusta conducir? (BMW), ¿A qué huelen las nubes? (Evax) o La república independiente de tu casa (Ikea).

Un dels altres Premi Gràffica 2019 està destinat a la Casa de Carlota, un estudi de disseny que fa de la diversitat la seua principal basa creativa. Està format per persones amb síndrome de Down i autisme que treballen de manera inclusiva i normalitzada amb estudiants de disseny, il·lustradors, directors d’art, dissenyadors gràfics i creatius.

El dissenyador i director d’art Nacho Padilla, junt amb l’Ajuntament de Madrid, ha sigut guardonat amb un Premi Gràffica “per ser un exemple de com organitzar el disseny oficial d’una institució que vivia en el caos gràfic”. Gràcies a la seua tasca, “la ciutadania ha apreciat els cartells i il·lustracions que han omplit els carrers de la ciutat en un to modern i pròxim”, segons la organització.

Hey Studio, amb la dissenyadora Verònica Fort al capdavant, és un altre dels guanyadors aquest 2019. El jurat ha volgut ressaltar la capacitat “per a explorar noves vies dins del llenguatge creatiu i no quedar-se en el conformisme, sinó fer sempre un pas més enllà i trencar els límits creatius”.

La fotografia, en el seu vessant més social, també té el seu reconeixement en els Premis Gràffica 2019 amb RUIDO Photo. Aquesta organització amb seu a Barcelona centra el seu treball en la imatge documental des d’una perspectiva dels drets humans.

Finalment, una altra de les sorpreses ha sigut el Premi Gràffica 2019 a Nomada Studio per Gris; un guardó que posa de manifest que els videojocs també són art. “Gris és una proposta artística i estètica que sobrepassa formats o suports tradicionals, on l’art es converteix en una mecànica més del joc”, expliquen.

La cerimònia de lliurament dels Premis Gràffica se celebrarà el dia 12 de desembre a l’escenari del Teatre El Musical.

Comparteix

Icona de pantalla completa