Diari La Veu del País Valencià
Vestit a mida i uc d’interessos: Compromís i Podem sospiten de l’ampliació del port de València

VALÈNCIA. Les declaracions que va fer aquest 9 d’Octubre el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, sobre l’ampliació del port de València encara ressonen. “Es farà allò que calga des del punt de vista legal”, va dir just l’endemà que Compromís convocara una roda de premsa exigint que s’ature el projecte fins que no hi haja una nova avaluació ambiental.

Ábalos va reconéixer davant dels mitjans que “hi ha un debat al voltant de la vigència de la Declaració d’Impacte Ambiental” –que, segons va remarcar Compromís, és del 2007, caduca enguany, és “per a una alternativa concreta” i no es correspon amb el projecte actual–, si bé va assegurar que “encara està vigent”.

“Estudiarem [el seu departament] amb el Ministeri de Transició Ecològica si és necessari o no fer una nova Declaració d’Impacte Ambiental (DIA)”, va dir, tot afegint que allò que és “motiu de polèmiques” és “si realment per a les obres que pensen fer la DIA actual val o cal fer-ne una altra” després dels canvis en el projecte de l’Autoritat Portuària de València adjudicat a la naviliera MSC.

Amb tot, Ábalos va advertir que “no hi ha declaracions mediambientals simplificades”: “Si una administració posa pegues, si la DIA no val, automàticament passa a ‘ordinària’ i això significa anys per a resoldre la qüestió”.

Finalment, el ministre de Foment en funcions va manifestar la seua posició sobre l’ampliació: “Cal combinar racionalment i responsablement el creixement econòmic amb la sostenibilitat”. “Ambdues coses no són incompatibles i ambdues coses interessen a la ciutat de València i a la Comunitat Valenciana”, va concloure al respecte.

Un “vestit a mida” d’una gran empresa

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, va acusar aquest dijous Ábalos, de voler fer “un vestit a mida d’una gran empresa” en l’ampliació del port de València, un espai que “hauria de ser de tots els valencians i valencianes”.

En un comunicat, Baldoví va respondre a les declaracions d’Ábalos en què qüestionava la necessitat d’una nova DIA: “Els valencians estem escarmentats de les infraestructures que es fan de pressa i malament”. “No es tracta que es tarde més o menys anys; es tracta de complir la llei i donar seguretat jurídica”, va dir el diputat valencianista, tot afegint que “és imprescindible que actuacions com aquesta estiguen dins de la legalitat per a no tindre un altre desastre com el Castor”.

“Esperem que Ábalos i el PSOE recapaciten i tornen a les seues posicions del 2007, quan es van posicionar contra aquest mateix projecte, i que, finalment, s’impose el sentit comú en un projecte que necessàriament ha de complir unes mínimes garanties legals i mediambientals”, va continuar Baldoví. El 2007, quan Ábalos era regidor a l’Ajuntament de València, el grup socialista va al·legar contra l’ampliació del port a causa de “l’impacte visual que suposaria des de la platja de la Malva-rosa”.

“No volem un nou Castor, ni paranys amb els estudis d’impacte ambiental per a justificar macroprojectes, ni vestits a mida de grans multinacionals que posen en risc les nostres platges i el nostre entorn”, va concloure Baldoví.

“Desfilar el nuc d’interessos entorn del port”

També la formació morada s’ha pronunciat sobre les declaracions d’Ábalos. El secretari d’Anàlisi Política i diputat de Podem, Ferran Martínez, insisteix que la nova DIA és necessària perquè hi ha hagut canvis en el projecte, tot i que els seus responsables “s’aferren que els límits són els mateixos”. Va advertir així sobre “la inversió pública de moltíssims milions d’euros per a un impacte mediambiental que seria una bomba; perillosíssim”, sumat a actuacions relacionades com l’accés nord al port o la Zona d’Actuació Logística (ZAL).

En aquest context, va demanar que el debat se centre a “desfilar el nuc d’interessos entorn del port, que té a veure amb MSC però també amb empresaris valencians molt importants que poden determinar la posició de determinats partits”. I, sobretot, “veure fins on beneficia la ciutat i genera costs per a la societat, en el medi ambient i, especialment, en la costa”.

El PSOE “s’ha sumat a la dreta”

Podem també rebutja la postura del ministre de Foment en funcions i número tres del PSOE favorable a l’ampliació de la V-21 de València. A més, la formació morada aposta per tornar a presentar iniciatives al Congrés per a exigir la paralització de les obres.

Després que Ábalos assegurara aquest 9 d’Octubre que “Madrid no imposa res en aquest cas, res; que s’obliden d’eixa pel·lícula de Madrid i Espanya“, Martínez ho va desmentir i va dir que eixes declaracions “no es corresponen amb la realitat”, ja que “l’ampliació depén directament de Foment encara que la impulsara l’anterior govern del PP”.

“Ábalos no té raó; és una competència estatal i és Foment qui dirigeix les obres”, va remarcar Martínez en declaracions a Europa Press. “Una altra cosa és que el seu partit s’haja sumat a la dreta”, va afegir. Just aquest dimarts, les Corts van rebutjar, amb els vots del PSPV, el PP, Ciutadans i Vox, una iniciativa conjunta de Compromís i Unides Podem que proposava demanar al govern espanyol “la paralització immediata de les obres d’ampliació de la V-21”.

Podem vol diferenciar-se de Compromís i reivindica que “ha defensat l’horta des del primer moment”

El diputat morat també va retraure a Ábalos que pose Compromís i Podem “en el mateix sac” –aquest dimecres va indicar que ambdues formacions havien presentat “algunes consideracions” per a “reformular el projecte” de la V-21– i va reivindicar que el seu partit “ha defensat l’horta des del primer moment” mentre que la coalició “ha canviat la seua postura”.

Martínez va defensar que Podem ha “mantingut aquesta posició” tant a l’Ajuntament de València com a les Corts i al Congrés. En aquesta línia, tal com recull Europa Press, el diputat va remarcar que la seua formació “sempre ha advocat per revertir el projecte”, en entendre que no suposa “cap solució a cap mena de problema”. “No és cert que hi haja col·lapse a l’entrada a València, i ampliar-la l’única cosa que fa és incrementar encara més l’ús del cotxe”, va asseverar Martínez, tot rebutjant que puga ajudar a reduir la sinistralitat perquè “no hi ha cap estudi que diga això”.

El diputat de Podem també va manifestar que “els 20 milions d’euros d’aquest projecte es podrien dedicar a altres actuacions molt més eficients en mobilitat”, com ara “millorar la xarxa de trens de Rodalia”. El govern espanyol “opta per un projecte que destrueix una part de l’horta”, ha emfatitzat, la qual cosa veu com una mostra que “el PSOE s’ha alineat amb el PP, Ciutadans i Vox”.

Per tot això, Podem vol continuar “estrenyent tot el possible”; ara, amb iniciatives al Congrés a les quals espera que se sume Compromís per a tindre “el suport més ampli possible”. “I que no es quede només en la V-21, sinó que estimule altres reivindicacions relacionades amb el territori”, afegia Martínez.

Comparteix

Icona de pantalla completa