Vora 150 persones fan 'un vermut per la República' i tallen de forma intermitent la N-II a la Jonquera

Durant l'acte s'han fet proclames a favor de la llibertat i en contra de la repressió de l'estat espanyol 
9 novembre 2019 14:02h
Primer pla d'una manifestant prenent un vermut amb la frontera al fons aquest dissabte. / GERARD VILÀ, ACN

LA JONQUERA (ACN). Vora 150 persones han fet un vermut aquest dissabte just a l'antic pas transfronterer entre la Jonquera (l'Alt Empordà) i el Pertús. 

Els assistents han tallat de forma intermitent la N-II, una via molt transitada els caps de setmana especialment per conductors que creuen en direcció a Figueres. 

Bona part dels assistents són ciutadans de pobles de la Catalunya del Nord que protesten pel 360é aniversari del Tractat dels Pirineus. La resta dels ciutadans han acudit al punt convocats per Pícnic per la República per a fer un vermut. 

Durant l'acte s'han sentit crits en favor de la llibertat i en contra de la repressió de l'estat espanyol. Tot plegat, sota la mirada curiosa dels conductors que es veien aturats de manera intermitent pels manifestants.

"Hem vingut a esborrar aquesta frontera"

La frontera amb el Pertús ha sigut el lloc escollit per Pícnic per la República per a fer un vermut i, al mateix temps, protestar contra la sentència del procés. A més dels manifestants que hi han acudit convocats per la plataforma, també hi han assistit desenes de persones de localitats com el Voló, Ceret o Perpinyà per a protestar per l'aniversari del Tractat dels Pirineus. "Hem vingut a esborrar aquesta frontera i a demanar la fi de la repressió", assenyala Francesc Bitlloch, un dels manifestants nord-catalans.

A les onze del matí una columna ha baixat pel carrer principal del Pertús fins a l'antic pas transfronterer amb cartells dels presos independentistes, estelades i pancartes en contra de "la repressió de l'estat espanyol". "No podem ni volem deixar els nostres companys del Principat sols", assenyala Bitlloch.

Una vegada davant de les cabines de l'antiga duana –per on ara passen multitud de vehicles especialment els caps de setmana–, els manifestants han tallat la N-II amb crits de "llibertat". També han repartit butlletes als conductors per tal de donar a conéixer els motius de la protesta.

El tall, però, no ha afectat de manera important la circulació, ja que els concentrats han anat obrint cada cinc o deu minuts el pas. Malgrat uns moments de tensió inicials amb alguns conductors, no hi ha hagut inconvenients per fer la protesta.

Al cap d'una estona els manifestants s'han concentrat en un costat de la carretera, a tocar d'un aparcament, i han fet un xicotet vermut. També s'ha posat a disposició el micròfon que servia per a donar indicacions a qualsevol dels assistents que volguera fer la seua aportació.

Cap a la una del migdia s'ha donat per desconvocada la protesta i els manifestants s'han anat retirant.

next