Creix la preocupació pel projecte del port de València per a dragar arena d'una àrea pròxima a la platja del Saler 

Es tracta d'una actuació relacionada amb la construcció de la nova terminal de contenidors que afectarà 350 hectàrees de fons marí
12 setembre 2019 20:30h
El dragat afectarà 350 hectàrees de fons marí. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Les reaccions davant el projecte de dragat d'arena que l'Autoritat Portuària de València (l'APV) planteja per a la construcció de la nova terminal ja han començat a aflorar. Aquest dijous, tant la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, com l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, han acordat sol·licitar l'expedient de l'actuació per a analitzar-lo més a fons.

Tal com ha avançat el digital Valencia Plaza, l'APV pretén dragar 350 hectàrees de fons marí enfront de la platja del Saler, una actuació per a la qual s'empara en una escletxa legal que l'eximeix de demanar una Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) prèvia.

L'APV ha enviat un comunicat en què assegura que "en cap moment" extraurà arena de la platja per a emplenar la nova terminal de contenidors que està projectada al port de València, sinó que els treballs de dragat es realitzaran "en la zona 2 de les instal·lacions portuàries", és a dir, en un "àrea de servei del port".

En concret, expliquen, es té previst dragar en l'actual canal de la bocana del recinte portuari fins a una profunditat de 22,5 metres. "En qualsevol cas, la propietat dels materials que s'extraguen serà de la Direcció General de Costes –dependent del Ministeri de Transició Ecològica–, que decidirà què fer amb el material", asseguren.

Malgrat la versió de l'APV, l'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha mostrat "molt preocupat que, com a conseqüència d'aquest dragat, les platges del sud, El Saler i Pinedo, ja molt castigades a causa de la presència del port, puguen sofrir una regressió que arribe a amenaçar fins i tot l'Albufera".

Per la seua banda, la consellera Mollà ha criticat la falta de transparència del port en les seues actuacions. "No és bo que el port tinga la custòdia de l'expedient i que l'Administració i la societat en general no puguen conéixer quins són els extrems d'aquesta ampliació".

També VerdsEquo, la tercera pota de la coalició Compromís, ha enviat un comunicat en què exigeix al Ministeri de Foment "la paralització immediata" de les actuacions al port. "És imprescindible ponderar els impactes ambientals, econòmics i socials que tindrà l'ampliació per a avaluar l'autèntic interés públic que pot tindre un projecte que generarà un gran impacte", ha manifestat el regidor, Giuseppe Grezzi, portaveu de la formació.

Per a Grezzi seria "un escàndol majúscul" que el govern de Pedro Sánchez "decidira acollir-se a llacunes legals per a eludir fer un nou informe ambiental que permeta avaluar de forma fidedigna els possibles efectes negatius de dur a terme el projecte".

L'organització ecologista ha recordat que el passat divendres el govern del Botànic va aprovar una declaració d'Emergència Climàtica amb la qual assumia "la responsabilitat de fer front a la greu crisi ecològica, econòmica i social que està provocant el canvi climàtic al territori valencià", eix primer del pacte autonòmic de govern.

next