Diari La Veu del País Valencià
Veïns de Nou Benicalap denuncien que l’increment dels preus del lloguer fa impossible la vida al barri

VALÈNCIA. “És impossible”. Així de taxant explica Alfredo Maragliano Ortíz que no pot assumir l’augment del preu de lloguer que li exigeix la Socimi (Societat Anònima Cotitzada d’Inversió Immobiliària) Testa per a continuar vivint a sa casa, a la Ciutat Fallera, al barri “obrer de tota la vida”, de Nou Benicalap. Actualment paga 500 euros al mes, però li han dit que ara li apujaran el preu a 810. A més, ha de pagar l’IBI, que són 50 euros, i les despeses de comunitat, que són 103 euros al mes.

En total, aquest veí, que segons assegura cobra 1.100 euros al mes i té dos fills, haurà de pagar 960 euros al mes si vol seguir vivint en la que és sa casa des de fa 10 anys. “Són matemàtiques, no ho puc assumir”, lamenta. Tal com explica, hi ha “molts més veïns” del carrer Manuel Melià i Fuster en la mateixa situació, però ha sigut ell, junt amb la PAH, el que ha volgut visibilitzar la situació. “Estan aconseguint que ens anem a viure a una cova, no sabem què fer”, lamenta.

Maragliano explica que les noves construccions han canviat la vida del barri. “Nosaltres estem en un residencial on fa 10 anys no hi havia res”, i fa 3 anys es van començar a construir “una barbaritat” de complexos residencials, xalets, adossats…, “i de sobte açò pareix [el barri madrileny de] la Moraleja, però segueix sent el Benicalap de tota la vida”.

La principal queixa d’aquest veí és que els preus dels lloguers “d’un barri on el sou mitjà és de 1.000 euros” estan pujant per damunt dels salaris, “i ningú està fent res” per a afrontar “un problema tan seriós”. En aquesta línia, els veïns de Nou Benicalap i la PAH han tornat a fer una crida perquè es regulen els preus del lloguer i se seguisca l’exemple de Berlín, on s’han congelat durant 5 anys els preus.

També exigeixen que es perseguisquen els fons voltor, com ara Balckstone –propietari de Testa–, “que només fan negoci amb els lloguers i no els interessa la gent”, segons denuncia la PAH. En aquesta línia, lamenten que la banca tinga tants pisos buits i que els venga a aquests fons. Per això, des de la PAH consideren que els bancs haurien de tornar el rescat bancari donant a l’Estat els pisos buits que tenen perquè isquen al parc públic d’habitatge en forma de Vivendes de Protecció Oficial (VPO), i en lloguer social.

Comparteix

Icona de pantalla completa