Diari La Veu del País Valencià
Una veïna de Gandia regala una caixa de bombons als bombers que van apagar l’incendi de Llutxent fa un any

VALÈNCIA. Una veïna de Gandia (la Safor) ha agraït amb una caixa de bombons i una emotiva carta el treball dels bombers que fa un any “es van deixar l’ànima” i “van lluitar contra les flames de l’infern” en el gran incendi de Llutxent, que va arrasar més de 3.200 hectàrees a l’agost del 2018.

Després d’un any de “la tragèdia de la Marxuquera”, partida que va patir un dels focus del foc, aquesta dona va entregar aquest dimecres, personalment, la missiva i els bombons al parc de bombers de Gandia, amb paraules escrites de pròpia mà i les simbòliques dates del 7 d’agost del 2018 i el 7 d’agost del 2019.

“Estimats bombers, hui es compleix un any de la tragèdia de la Marxuquera. Cada dia ens recordem de vosaltres, que vos heu deixat l’ànima allà dalt lluitant contra les flames de l’infern per a salvar les nostres cases. Els nostres agraïments eterns”, manifesta en l’escrit.

Aquesta dona i la seua família ja van agrair el passat estiu l’ardu treball dels bombers, ja que el seu habitatge va ser una de les afectades de les desenes de cases que van haver de ser desallotjades, encara que finalment es va salvar de les flames.

Com a cap del parc de bombers, Álvaro Tur agraeix el gest de la veïna com un reconeixement personal al treball del seu equip i destaca especialment que haja tingut temps per a passar-se pel parc per a deixar-los la carta. També recorda que ell va acompanyar diversos residents francesos de la zona que havien d’agafar un vol just quan es va produir l’incendi, encara que “al final van aconseguir els passaports per a tornar a França”.

“De 15 a 20 anys” perquè la muntanya es recupere

Un estiu després, aquest bomber tira la vista arrere i reconeix a Europa Press que li fa “pena” quan puja a la zona afectada amb bici, perquè “tardarà molt a tornar a ser el que era, entre 15 i 20 anys”.

Per a evitar que es repetisca, demana que “l’administració i tota la societat siga més conscient” i que se centren els esforços preventius en els mesos d’hivern. “Quan ve el que ve et cau el món damunt: tants cursos, tant d’estudi i aquestes persones es queden sense habitatge; és el que més dol”, manifesta.

El 6 d’agost del 2018 es declarava aquest incendi al terme municipal de Llutxent. Després, es va estendre a altres sis poblacions pròximes fins a arrasar 3.270,6 hectàrees durant una setmana i provocar desallotjaments a les urbanitzacions pròximes. Va quedar finalment extingit set dies després, el 13 d’agost.

Durant eixa setmana va ser tan gran la intensitat de les flames que va obligar a desplaçar desenes de mitjans terrestres; una trentena d’helicòpters i avions; brigades de Castella-la Manxa i Múrcia, i efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME). El foc va arribar a afectar quatre àrees naturals i d’especial protecció per als ocells: Mondúber-Marjals; les serres de Mondúber i Marxuquera; Parpalló-Borrell, i Surar de Pinet.

Comparteix

Icona de pantalla completa