El PSPV fuig de "triomfalismes" i Compromís confia a millorar de nou en les urnes les expectatives del CIS

Els socialistes valencians aportarien entre 11 i 13 diputats al Congrés i la coalició valencianista perdria entre 2 i 3 escons
9 abril 2019 20:30h
El darrer baròmetre preelectoral assenyala que els socialistes obtindrien entre 11 i 13 escons gràcies al vot valencià. / EFE

VALÈNCIA. El baròmetre electoral de març porta unes previsions prou satisfactòries per a les esquerres. A pocs dies de l'inici de la campanya electoral, l'enquesta del CIS preveu que el PSOE guanyaria les eleccions generals, amb un 30,2% dels vots, mentre que les dretes no sumarien majoria absoluta. 

El PSOE també seria la força més votada el 28-A al País Valencià. Així, el darrer baròmetre preelectoral assenyala que els socialistes obtindrien entre 11 i 13 escons gràcies al vot valencià. Per la seua banda, la coalició Unidas Podemos arribaria a un 7,3% dels vots valencians i Compromís, a un 4,9%, la qual cosa representa un total del 12,2% dels vots. Tanmateix, en els passats comicis, la confluència A la valenciana, que agrupava Compromís, Podem i EUPV, va rebre un 25,37%. 

Pel que fa a la dreta, la caiguda del PP, que es pronostica amb un 13% dels vots dels valencians (el 2016 en va obtindre un 35,49%), produiria un trasllat dels vots al partit de la ultradreta Vox. Així, aquesta formació aconseguiria un 7,9% dels vots dels valencians, mentre que fins ara no tenia representació parlamentària (el 2016 va rebre només un 0,23% dels vots).

En canvi, Ciutadans es mantindria amb uns resultats similars als obtinguts el 2016 per part de la ciutadania valenciana i es quedaria amb un percentatge del 13%, quan en els últims comicis va rebre la confiança d'un 14,96% de l'electorat.

Puig veu voluntat de reafirmar polítiques de progrés però rebutja triomfalisme

Després de conéixer-se els resultats, el president de la Generalitat i candidat del PSPV-PSOE a la reelecció, Ximo Puig, ha celebrat que pareix que existeix "una voluntat de reafirmar una política de progrés". Tot i això, considera que seria "absurd i ridícul" fer "cap tipus de triomfalisme" fins al resultat de les eleccions. "L'única enquesta que de debò serveix és la del 28 d'abril", ha sentenciat.

També ha afirmat que "sempre és millor que les enquestes vagen bé que malament", encara que també creu que "cal mirar-les amb molta distància" perquè, al final, és la ciutadania qui decidirà i perquè "encara estem en els dies previs a la campanya electoral".

Puig, però, ha destacat que, "almenys sociològicament, el que sembla és que hi ha una voluntat de reafirmar una política de progrés". També ha reconegut que pot ser que hi haja "una utilització de les enquestes per a la desmobilització" i per això ha insistit que "els qui decideix finalment són els ciutadans i ho faran el dia que correspon".

Oltra: "Compromís sempre ha anat contra vent i enquestes"

Pel que fa a Compromís, a qui l'última enquesta del CIS dona entre un i dos escons al Congrés, Mónica Oltra ha afirmat que sempre ha anat "contra vent i enquestes".

La vicepresidenta de la Generalitat i candidata de Compromís a la Presidència ha respost així a preguntes dels mitjans abans de la reunió que ha mantingut aquest dimarts amb el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro.

"Encara no he estudiat les dades en profunditat", ha dit, però ha afegit: "A Compromís hem actuat sempre contra vent i enquestes, que mai ens han sigut favorables". "L'any 2011 ens donaven per desapareguts i el 2015 ens situaven com a últim grup parlamentari a les Corts i vam traure el triple del que deien; hem sigut la sorpresa en les dues últimes convocatòries generals", ha remarcat.

Amb tot, Oltra ha insistit que allò important és "veure que hi ha una tendència, sobretot en la part qualitativa de les enquestes, que mostra el suport, la confiança i la complicitat de la gent amb les polítiques que han dut a terme".

Entre elles, la vicepresidenta s'ha referit al fet que "unes inversions i un finançament just i que els valencians deixem de ser espanyols de segona depén de tindre una veu forta a Madrid, i també una veu forta a les Corts", davant la qual cosa ha expressat que Compromís "representa la vida dels valencians i valencianes en aquest territori".

next