Els valencians paguen 535 euros al mes de mitjana pel lloguer

El ministeri de Foment publica per primera vegada un estudi sobre el preu de l'arrendament de vivendes en el qual s'inclouen xifres oficials sobre els dipòsits de les fiances
27 setembre 2019 06:00h
L'informe de Foment permet oferir una aproximació a la renda mitjana del lloguer i a la superfície mitjana de l'habitatge. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Els valencians paguen de mitjana 535 euros al mes pel lloguer. Aquest preu, tot i ser elevat, està per davall de la mitjana estatal, que eleva el cost mensual de l'arrendament d'habitatges a 674 euros al mes. El País Valencià se situa també per davall de la mitjana quant a oferta de vivendes en lloguer, ja que només el 22,3% estan en règim d'arrendament, mentre que la mitjana de l'Estat arriba al 24%.

Així s'extrau de l'observatori de Vivenda i Sol, fet públic dijous pel Ministeri de Foment, en el qual per primera vegada s'inclouen dades sobre els registres administratius de dipòsits de fiança de contractes d'arrendament. Aquesta dada aporta llum sobre el que realment paguen els inquilins per una mensualitat –ja que la fiança sol correspondre a una o dues mensualitats del lloguer–, i centra les dades en el preu real i no en el preu demandat per les immobiliàries o anunciat en portals com Idealista o Fotocasa.

Segons Foment, aquest informe permet oferir una aproximació a la renda mitjana del lloguer i a la superfície mitjana de l'habitatge. A més a més, les dades recollides per Foment constaten que el lloguer és lleugerament més barat que el que reflecteixen habitualment les estadístiques dels portals immobiliaris Fotocasa i Idealista.

Com que és la primera vegada que el Ministeri disposa d'aquesta informació, no es pot calcular quant ha variat el preu del lloguer d'un any a un altre. No obstant això, el text inclou dades sobre la fluctuació dels preus del lloguer basant-se en les informacions publicades per portals immobiliaris en línia. Així, segons la informació recollida per l'informe, llogar un habitatge al País Valencià és, de mitjana, entre un 5,2% i un 7,2% més car respecte a l'any anterior, segons si el portal de referència és Fotocasa o Idealista.

L'informe revela també les diferències de preus per demarcacions, que en el cas del País Valencià són especialment notables entre la de Castelló, per una banda, i la de València i la d'Alacant, per l'altra, ja que la bretxa és de més de 100 euros. A les comarques del nord, el preu mitjà del lloguer és, segons les dades del registre de fiances, de 447 euros, mentre que en la demarcació de València és de 556 i en la d'Alacant, de 525 euros.

Oferta de lloguer de vivendes al País Valencià

El text també recull dades sobre el nombre de vivendes que estan en propietat, quantes en règim de lloguer i, en aquest cas, quantes estan llogades a preu de mercat i quantes no. Així, segons Foment, el 22,3% de les vivendes del País Valencià estan en règim de lloguer. Una xifra que està quasi dos punts per davall de la mitjana estatal.

L'informe apunta també que el nombre d'habitatges en règim de lloguer s'ha incrementat un 12,9% des del 2004. Segons les dades del document, la majoria dels lloguers estan a preu de mercat i només un xicotet percentatge es lloguen a preu inferior. No obstant això, el text no recull el percentatge de vivendes que estan a un preu superior al de mercat.

next