València vol ser una ciutat més sostenible amb finançament europeu

L'Ajuntament es presenta a dos projectes de l'UE per a "garantir un futur" i "fomentar la biodiversitat" urbana
22 març 2019 14:15h
La Junta de Govern Local ha aprovat la participació del consistori en el procés de selecció. / FDM

VALÈNCIA. Aquest març la capital del Túria s'unia al moviment europeu 'Fridays for Future', en què els més joves reclamen a les institucions i governs "mesures contundents contra el canvi climàtic". En línia amb aquest pensament, l'Ajuntament de València s'ha presentat a dos projectes europeus per a "ajudar a tindre entorns més sostenibles, integrats i garantir un futur". 

Així ho ha explicat la portaveu del govern municipal Sandra Gómez, després que aquest divendres la Junta de Govern Local aprovara la participació del consistori en el procés de selecció dels programes R-URBAN i SERENITY, promogut per la Unió Europea a través del programa Horizon 2020. 

En cas que València fora seleccionada, ambdós projectes permetran idear un disseny de la ciutat sostenible, més saludable i respectuosa amb l'entorn mediambiental. Les iniciatives volen, a més, garantir l'existència d'espècies vegetals, promocionar una xarxa de ciutats ecològiques i protegir els espais verds urbans, alhora que fomentar la biodiversitat.

L'objectiu general del projecte R-URBAN és demostrar com les solucions basades en la natura poden contribuir a sistemes urbans més sostenibles, mentre s'integra un ús sostenible del sòl en el disseny urbà per a generar ciutats més saludables. A més, la iniciativa naix amb la voluntat de desenvolupar capacitats, conscienciar i proporcionar una base sòlida per a la implementació d'iniciatives dins de les ciutats. 

Tot i que la proposta de participació encara està en fase preliminar i ha de superar el procediment de selecció dins del programa, en cas que el consistori de València resulte triat, participaria junt amb altres 25 socis de 15 països. El programa té una duració de tres anys i suposa un pressupost total de cinc milions d'euros, íntegrament finançats pel programa.

Millorar el benestar ciutadà

Amb la finalitat de millorar la salut, la seguretat i el benestar ciutadà davant els riscs derivats del canvi climàtic, València també vol integrar-se en el programa SERENITY. Un projecte europeu en què la capital del Túria es presenta junt amb altres cinc ciutats europees, deu entitats acadèmiques o empresarials i la ciutat de Guayaquil (l'Equador). 

La ciutat de València estaria vinculada fonamentalment en aquesta iniciativa amb la mitigació de possibles efectes del canvi climàtic mitjançant la transformació, entre d'altres, de les zones verdes de la ciutat de forma sostenible i respectuosa amb l'entorn. Així, el treball en el nostre territori se centraria en la prevenció i control de malalties lligades a diverses espècies, com ara el mosquit tigre. En eixe sentit, es promocionarien les xarxes ecològiques i es protegirien els espais verds urbans per a fomentar la biodiversitat i establir enemics naturals dels mosquits.

Aquest segon projecte busca proporcionar solucions per a regenerar entorns urbans abordant les vulnerabilitats hídriques, meteorològiques i socials. Així mateix, es vol promoure la serenitat de la ciutadania mitjançant la provisió d'espais verds multifuncionals, segurs, inclusius i accessibles.

next