València se suma a un projecte per a ciutats europees pioneres en la lluita contra l'emergència climàtica

La ciutat passa a formar part del programa pilot Tomorrow i crearà una  Comissió pel Clima que s'encarregarà d'implementar el Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible (PACES)
21 octubre 2019 17:04h
El projecte Tomorrow està finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea. / DEMIAN 

VALÈNCIA. La ciutat de València formarà part del projecte Tomorrow, una xarxa d'aprenentatge impulsada per la Comissió Europea i formada per diverses ciutats europees per a fer front a l'emergència climàtica. Després de la declaració d'emergència climàtica a la ciutat de València, decretada al Ple de l'Ajuntament el passat 26 de setembre, i de l'obertura de la primera Oficina de l'Energia a la ciutat, el passat 3 d'octubre, València continua definint la seua agenda 'verda', amb iniciatives com aquesta.

Segons ha explicat el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, el projecte Tomorrow està finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea i permetrà a la ciutat alinear les ambicions climàtiques amb les de les ciutats europees que hi ha a l'avantguarda de la lluita contra el canvi climàtic. Això, alhora, permetrà a l'Ajuntament definir el full de ruta per al 2050.

València ha sigut seleccionada juntament amb altres sis ciutats de la xarxa de ciutats europees en transició energètica (Energy Cities): Dublín (Irlanda), Brest (França), Mouscron (Bèlgica), Niis (Croàcia) i Brasov (Romania), a banda del centre d'investigació holandés Drift. "Serem una de les ciutats pilot on es formarà els empleats municipals, es definirà de forma innovadora i col·laborativa el full de ruta a seguir i marcarem el camí per a altres ciutats europees", ha explicat el regidor. 

El projecte té una durada de tres anys. València i la resta de ciutats seleccionades en visitaran altres que són referents en la lluita contra el canvi climàtic a Europa, com ara Nantes (França), capital europea verda el 2013; Leuven i Gent (Bèlgica), guanyadora de l'EU Green Leaf 2017 i finalista de capital europea verda el 2018, respectivament, i Växjö i Gotemburg (Suècia), EU Green Leaf 2017 i ciutat més sostenible del món el 2016 i el 2017, respectivament. "L'objectiu serà anar aprenent i desenvolupant el nostre procés de transició energètica i poder ensenyar alhora a altres municipis el procés necessari de transició cap a un model de ciutat més just, sostenible i resilient davant del canvi climàtic", ha afirmat Ramon.

A València es crearà una Comissió pel Clima, encarregada de coordinar la implementació del Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible (PACES) aprovat per unanimitat al Ple de l'Ajuntament. També s'impulsarà el primer Consell Municipal de Transició d'Espanya i es definiran els passos per a aconseguir una reducció dràstica d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. Així, des de la ciutat es tractarà a arribar a la neutralitat en carboni no més tard del 2040 i, preferentment, abans del 2035. "Estem davant una oportunitat única pera la nostra ciutat per poder passar del discurs a l'acció i coordinar la lluita contra el canvi climàtic tant dins com fora del nostre ajuntament", ha assegurat el regidor.

Aquest projecte també comptarà amb un procés pilot de Barri en Transició per a obrir-se a la participació ciutadana i donar suport a les iniciatives a peu de carrer. En aquest sentit, el director de València Clima i Energia, Carlos Sánchez, ha mostrat la satisfacció per haver aconseguit finançament europeu i per les tècniques amb què s'impulsarà a València una dinàmica a l'altura del repte que representa l'emergència climàtica.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next