L'Ajuntament de València invertirà 1,5 milions d'euros en la millora de l'enllumenat públic

El projecte suposa la instal·lació de lluminàries en les parts inferiors de tots els punts del Jardí del Túria i en la renovació dels punts lluminosos de cinc zones de la ciutat
21 novembre 2019 15:11h
La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha presentat aquest divendres el projecte de l'execució de la proposta de renovació de l'enllumenat. / DLV

VALÈNCIA. València viurà en els pròxims mesos una renovació de l'enllumenat públic. L'Ajuntament de la ciutat invertirà uns 1,5 milions d'euros en la millora de les lluminàries de la via pública en sis zones: una d'elles als baixos del jardí de l'antic llit del Túria i les altres cinc en diversos barris de la ciutat. Aquests canvis en les instal·lacions permetran que l'energia lumínica de València siga més eficient i, alhora, més sostenible. 

La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha presentat aquest divendres el projecte de l'execució de la Pla d'Intervenció de l'Enllumenat Públic que es va aprovar en el procés participatiu de Dedicim València del 2017. Ja a principis de legislatura, el consistori va posar en marxa un projecte d'apagat selectiu de més de 5.000 lluminàries per a reduir la despesa energètica. A més, el consistori ja va invertir uns 15 milions d'euros en la renovació d'altres punts de llums i ara està executant el projecte IDAE II, finançat amb fons europeus. Quan aquest finalitze, el consistori haurà aconseguit renovar prop de la meitat de l'enllumenat de la ciutat amb una tecnologia més neta.

La renovació de l'enllumenat es farà, d'una banda, amb la instal·lació d'il·luminació led en la part inferior de tots els ponts de l'antic llit del riu Túria, un projecte que compta amb un pressupost de 184.484,90 euros. D'altra banda, amb la renovació de l'enllumenat en punts de Tres Forques-Camí Nou de Picanya; Malilla-Quatre Carreres; els carrers l'Alguer-G. Fabrilo- P. Barranco-D. Marqués-P. Farnals; Torrefiel-Carolina Álvarez, i Olivereta.

En tots els casos s'emprarà tecnologia led i amb una tonalitat de llum amb temperatura de color correlacionada 2700 K, d'una intensitat baixa que permetrà reduir el consum. "Es tracta d'una lluminària amb tecnologia més eficient", ha destacat la regidora. A més, ha afegit que en tots els casos, els llums emetran cap avall, per a evitar tant com es puga la contaminació lumínica. Això, a més, permetrà estalviar un total d'1.382.179 quilowatts i 195.833 euros cada any.

"Mentre que l'any 2010 la despesa municipal en l'enllumenat públic de la ciutat va ser de 13.376.829 euros, només huit anys després aquesta despesa s'ha aconseguit reduir als 6.100.992 euros, és a dir, un 54,39% menys", ha ressaltat Notario. Junt amb l'apagat de la lluminària i els nous projectes, s'ha aconseguit millorar la solvència energètica a València, "una ciutat que es caracteritza per l'excés d'il·luminació", ha destacat la regidora de Gestió de Recursos.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next