Diari La Veu del País Valencià
València homenatja Carmen Alborch amb la Medalla d’Or de la Ciutat

VALÈNCIA. L’Ajuntament de València concedia aquest divendres les altes distincions que any rere any reconeixen personalitats o entitats que han contribuït amb la seua trajectòria a la riquesa cultural i social de la ciutat. En aquesta ocasió, dos d’aquests reconeixements s’han concedit a títol pòstum: la Medalla d’Or per a Carmen Alborch, com una pionera valenciana entregada a la difusió de l’art a la cultura, i la distinció com a Fill Predilecte de la Ciutat per a Manuel Casanova, dedicat al món nàutic i un dels principals impulsors de la Copa de l’Amèrica de València.

Junt amb ells, l’activista Empar Puchades s’ha convertit en Filla Predilecta a la Ciutat per la seua implicació en la defensa de l’Horta i en el teixit associatiu valencià. El consistori també ha premiat amb la Medalla d’Or de la Ciutat la Reial Acadèmica de Belles Arts Sant Carles, el València Club de Futbol, l’activista Empar Puchades i l’associació València Acull.

L’hemicicle municipal ha acollit l’acte de commemoració anual, com és habitual, amb motiu dels actes del 9 d’Octubre. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha inaugurat l’acte amb unes paraules dedicades als premiats: “Tots heu realitzat un servei a la memòria i als guanys professionals de la ciutat”.

L’activista de l’horta i participant activa de l’Associació de Veïns de Castellar-l’Oliveral ha sigut la primera a recollir la Medalla d’Or de la ciutat amb la distinció per haver-se erigit com a “defensora d’un model de ciutat sostenible”. Filla de llauradors expropiats de les seues terres, Puchades s’ha mantingut sempre ferma en les conviccions i en el compromís amb la ciutat. L’activista ha dedicat el premi al seu iaio i a “tots els llauradors del camp”.

Amb emoció continguda i alçant la mà i la mirada al cel, Manuel Casanova, fill de l’impulsor de l’esport nàutic, ha recollit la distinció al seu pare. El president del Club Nàutic de València, que va morir el passat gener amb 87 anys, va dedicar més d’un quart de segle a aquesta entitat. L’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, ha agraït la “passió incondicional” per la navegació i per situar l’esport en una posició privilegiada per a la ciutat.

El primer lliurament de la Medalla d’Or ha commemorat la trajectòria i la vida de Carmen Alborch. La política va nàixer a Castelló de Rugat però va passar gran part de la seua vida lligada a la ciutat de València. Com a ministra de Cultura durant el govern de Felipe González, va impulsar la seua defensa ferma pel patrimoni i la difusió de l’art. Anys després i una àmplia experiència política en les institucions del govern espanyol, tornaria a València per a reforçar els seus compromisos, i formaria part de l’oposició municipal entre els anys 2007 i 2011. La també escriptora, professora i directora de l’IVAM també es va posicionar des dels seus inicis com una defensora incansable de la igualtat entre homes i dones. En definitiva, una pionera valenciana “inoblidable”, en paraules de Ribó. Un dels seus germans ha recollit el guardó, reconegut amb il·lusió per familiars i amics.

Ribó també ha recordat la nit “màgica” del 25 d’abril, en què centenars de valencians es van aplegar a la plaça de l’Ajuntament per a celebrar un nou èxit per al València. L’equip commemorava el centenari amb una doble il·lusió: l’alegria per cent anys acumulant història i títols, i l’eufòria per haver guanyat la Copa del Rei a Sevilla. El president del club, Anil Murthy, ha recollit l’emblemàtica distinció de l’Ajuntament de València.

El consistori també ha agraït la tasca de València Acull, una entitat implicada en la defensa dels drets humans i en l’àmbit migratori. Les portaveus de l’associació han reconegut aquesta distinció celebrant que València és una “ciutat refugi”, però que des d’altres institucions s’interposen entrebancs que inciten l’odi i vulneren el dret internacional.

Finalment, el consistori ha distingit amb la Medalla d’Or l’Acadèmia de Belles Arts Sant Carles, una institució amb més de 250 anys d’història dedicada a l’ensenyament i difusió de la cultura. En els últims anys, fins i tot, s’ha convertit en un òrgan de consulta per a l’Ajuntament. Manuel Muñoz Ibáñez, qui ha parlat en nom de l’entitat i de tots els guardonats, ha valorat la gran fortalesa amb els signes identitaris amb la qual s’ha erigit València, amb grans personalitats i entitats que contribueixen al posicionament de la ciutat com un referent.

L’alcalde de la ciutat en el tancament de l’acte ha elogiat aquesta “València creativa” que ha progressat i sumat gràcies “a totes les persones guardonades”. L’himne oficial de José Serrano ha tancat un acte que ha comptat amb la pràctica totalitat del plenari municipal.

Comparteix

Icona de pantalla completa