Diari La Veu del País Valencià
València signarà aquest dimarts un nou conveni per a promocionar l’obra i la figura de Blasco Ibáñez 

VALÈNCIA. L’Ajuntament de València i la Fundació Blasco Ibáñez tenen previst signar aquest dimarts el nou conveni per a la difusió de l’obra i figura de Vicente Blasco Ibáñez, que inclou 56.000 euros per a rehabilitar la casa-museu, activitats culturals i un premi d’investigació.

La idea és que el nou conveni, que substitueix el signat per al període 2012-2017 i que es va ampliar un any més, es rubrique sobre la taula de marbre del saló pompeià de la casa de l’escriptor valencià –davant la platja de la Malva-rosa– pel seu “valor simbòlic” i està prevista l’assistència de personalitats vinculades amb la seua memòria, segons ha sabut EFE.

Fonts municipals i de la fundació cultural han confirmat aquest acord. A més, des de la fundació han mostrat la seua “satisfacció” pel nou acord, després que, una vegada finalitzada la vigència de l’anterior conveni el desembre del 2018, l’entitat anunciara que “no es donaven les condicions” per a renovar-lo.

El secretari de la fundació, Ángel López, va expressar aleshores a EFE el seu “cansament” perquè s’havien “incomplit moltes de les iniciatives que es van acordar” i després d’anys de litigi per la part del llegat donada a la casa-museu per la neta de l’escriptor, Gloria Llorca, la propietat del qual reclamen totes dues parts.

A un pas dels tribunals

En aquell moment, el patronat de la fundació va acordar reclamar al consistori la devolució tant dels fons donats per la neta –cartes familiars, fotografies, documents, llibres i dibuixos, entre d’altres– com la part de la seua propietat, més intimista, amb cartes a la seua núvia i després esposa, María Blasco; llibres de notes cinematogràfics; contractes de cinema, i fotos dels seus viatges.

Els patrons van decidir per unanimitat que acudirien als tribunals per a reclamar a l’Ajuntament el llegat donat per Llorca perquè aquesta “va revertir la donació” i “sempre va exigir que el fons documental no estiguera repartit”, encara que el consistori defensa que va haver-hi una cessió i, segons l’alcalde, Joan Ribó, “ni l’alcalde ni ningú pot donar alguna cosa que és de propietat municipal”.

No obstant això, l’interés de Ribó de mantindre el llegat de l’autor a València va ser “decisiu”, segons la fundació, perquè es donara “un acostament” que ha portat, després de diverses anades i vingudes d’esborranys de conveni, a l’acord definitiu.

Novetats del conveni

Un dels aspectes que separava ambdues parts era que la fundació volia que es fera referència al fet que existia eixa part del llegat en conflicte i els serveis jurídics de l’Ajuntament no ho consideraven.

Finalment, el text definitiu del conveni, segons les mateixes fonts, assenyala que “davant la controvèrsia” totes dues parts es reserven el dret de defensar els seus interessos.

El nou conveni, que també preveu que l’Ajuntament aportarà 12.000 euros anuals per a finançar les activitats de la Fundació (abans n’eren 10.000), suposa la pròrroga del dipòsit dels fons bibliogràfics, fotogràfics, documentals i museogràfics de la casa-museu per part de la Fundació Blasco Ibáñez.

Dels 56.000 euros previstos, se’n destinaran 30.000 a la realització d’inversions i millores de l’edifici museístic, i altres 20.000 euros, dins dels pressupostos globals del Servei de Patrimoni Històric i Cultura, per a activitats culturals, didàctiques, de promoció i de difusió.

Així mateix, segons va informar l’Ajuntament, està prevista la creació d’un premi d’investigació o beca d’estudis denominada ‘Vicente Blasco Ibáñez’ amb una dotació de 6.000 euros anuals.

També es crearan diverses rutes literàries relacionades amb la vida i l’obra de l’autor de Cañas y barro, La barraca, Sangre y Arena o Los cuatro jinetes del Apocalipsis.

El document també inclou la creació d’una comissió de coordinació que es reunirà de forma trimestral a fi de facilitar l’intercanvi d’informació i la coordinació en l’execució de les activitats proposades.

Comparteix

Icona de pantalla completa