Diari La Veu del País Valencià
La València que demana el veïnat: del segon Anell Ciclista a la construcció d’un trinquet

VALÈNCIA. El veïnat sembla que té clar com vol que siga la València del futur: amb més carrils bici, més zones verdes i més instal·lacions esportives. Almenys, això és el que es dedueix de les propostes presentades per la ciutadania en l’edició dels pressuposts participatius per al 2020 amb Decidim VLC. El projecte, com anys anteriors, comptarà amb 8 milions d’euros per a executar les iniciatives que la ciutadania vote fins al 22 de desembre. Tot i que són 63 les propostes que passen a aquesta fase final –52 del veïnat i 11 procedents de l’Ajuntament–, s’hi van presentar més de 600.

Aquesta edició del Decidim VLC s’ha celebrat amb més celeritat que altres anys i això ha obligat l’Ajuntament, segons expliquen des del consistori, a plantejar projectes de ciutat, en lloc de distribuir el pressupost pels diferents barris. Del total de les propostes, aproximadament unes 150 van passar, fins al 6 de novembre, el primer filtre dels suports ciutadans. Aquests han sigut els que han hagut d’enfrontar-se a un estudi de viabilitat per part dels tècnics municipals. Segons va explicar la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, en la presentació d’aquesta nova fase de votació dels pressuposts, han sigut 83 les propostes descartades. La impossibilitat de dur-les a terme es justifica bé en l’envergadura del projecte bé la falta de competències municipals per a dur-lo a terme.

Així mateix, part de les propostes ciutadanes que han passat la valoració municipal han hagut de ser reformulades per a adaptar-se al que serà la iniciativa final. Un exemple és la creació d’un segon Anell Ciclista, una de les propostes que més suports va recaptar durant el mes de novembre. La iniciativa ciutadana incloïa la creació de carrils bici als carrers de General Avilés, l’avinguda de Peset Aleixandre, Giorgeta, Pérez Galdós, Primat Reig (ara, en construcció) i a les Grans Vies. Ara, amb les modificacions de l’Ajuntament, aquesta construcció sí que podria fer-se a Peset Aleixandre, però “presentaria problemes en el seu tancament sud”. Per tant, el carril bici passaria a construir-se a Cardenal Benlloch i Eduard Boscà, i es limitaria a la zona de Trànsits. En concret, aquest projecte suposaria 1.350.000 euros per al consistori.

Les propostes en clau de Mobilitat –especialment, en referència als carrils bici– no es detenen ací: també es planteja un nou carril al carrer de Bailén o que es prolongue el ja existent al Pont de les Flors fins a Vicent Saragossà. A més, la ciutadania demana que es retiren algunes vies de la vorera i passen a la calçada, com ara als carrers de Platero Suárez, Reus i Ruaya, i a l’avinguda del Port. Així mateix, una altra proposta inclou la connexió entre l’avinguda del Cid i Tres Creus amb una via ciclista.

Una de les altres iniciatives que sorgeixen de la inquietud veïnal estan vinculades amb l’increment de les zones verdes de la ciutat. Els participants en el Decidim VLC demanen més plantacions d’arbre i construccions de més parcs infantils, una iniciativa lligada al Pla Verd que recentment va anunciar el regidor Sergi Campillo. De fet, la ciutadania demana l’adequació del jardí del carrer d’Alboraia, la renovació del parc infantil de Patraix o la utilització d’un solar a Montolivet per a convertir-lo en una zona verda. A aquestes propostes se suma una curiositat: un parc urbà aquàtic sense profunditat al Parc de la Vida, a l’avinguda de Tres Creus.

Les instal·lacions esportives completen el pòdium de les demandes veïnals per al 2020. Una de les propostes de millora de les instal·lacions a l’aire lliure integra la millora del parc infantil i àrea esportiva Gas Lebón, i la paret d’escalada en bloc al Parc de la Rambleta de Sant Marcel·lí, que comptaria amb una despesa d’1,9 milions d’euros. Així mateix, també es recull la construcció d’un trinquet públic a Patraix –i en altres zones de la ciutat, segons l’Ajuntament–, l’aclimatació de la piscina del poliesportiu de Benimaclet i la construcció d’un camp d’hoquei d’herba al campus de Tarongers.

Però no són les úniques propostes que han passat el ‘tall’. Després de les modificacions patides per l’Ajuntament, queda a votació la construcció d’una escoleta municipal pública a Benimàmet per 2 milions d’euros; l’elaboració d’un estudi sobre una conversió en espai de vianants del carrer de Colom, o el soterrament dels contenidors als barris del centre de la ciutat. Pel que fa als Pobles de València, el veïnat ha demanat la reurbanització de vials i la remodelació de certes àrees degradades.

Balança desigual entre la ciutadania i l’Ajuntament

Des del consistori remarquen la promptitud amb la qual s’ha dut a terme el recull de propostes per als pressuposts participatius, tenint en compte que el govern del Rialto es va formar el passat juliol. Això, alhora, ha implicat renunciar a l’essència d’aquesta iniciativa municipal: en lloc de ser pressuposts de barri estan dedicats a projectes de ciutat.

Les propostes ciutadanes permeten vertebrar els diferents districtes, però les iniciatives que naixen de l’Ajuntament encara tenen, tot i això, un elevat pes en aquesta fase de votacions. Tot i que només són 11 propostes –el 17% del total–, aquestes concentren un 34% de la despesa que naix de la suma de tots els projectes. De fet, la reurbanització de les avingudes de Giorgeta i de Pérez Galdós ja necessitarien 4 milions d’euros per a ser possible; és a dir, la meitat del que es destina als pressuposts participatius.

Els projectes de l’Ajuntament engloben grans obres, com ara la remodelació del parc Gulliver; la reurbanització de Sant Agustí i l’avinguda de l’Oest, i la instal·lació de lavabos públics a les platges de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa