Diari La Veu del País Valencià
València decidirà quan plou a l’IVAM

VALÈNCIA. L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) inaugura aquest divendres, 21 de juny, la tercera instal·lació arquitectònica que ocuparà l’explanada davantera de l’edifici. Sota el núvol de l’estiu és el nom del muntatge creat pel col·lectiu Aranea. Es tracta d’un anell metàl·lic de grans dimensions que, durant el dia i la nit, provocarà un núvol amb vapor d’aigua i emularà l’acció de la pluja. A més, les 21 planxes metàl·liques permetran diferents refraccions solars que modificaran l’aparença física dels visitants –similar al joc dels espills–, mentre que, durant la nit, l’anella comptarà amb llums artificials i, en dies assenyalats com la Nit de Sant Joan, música en directe. Tot plegat, la intenció del museu i els artistes és propiciar “una festa” i una “reflexió al voltant del canvi climàtic”, han assenyalat els artistes.

Els plans del col·lectiu multidisciplinar ubicat a Alacant han canviat en les últimes hores. De fet, la instal·lació de 1.500 quilograms hauria d’haver estat enllestida aquest divendres al matí, però, després d’haver treballat en el muntatge fins a vint persones des de fa dies, la instal·lació no s’ha acabat d’alçar a hora, tot i que sí que estarà a punt per a les 20 hores, quan està prevista la inauguració. Els responsables de l’equip no han volgut indicar quins entrebancs han hagut de solventar perquè Sota el núvol de l’estiu puga entrar en funcionament.

Els imprevists també han afectat la idea inicial de programar un calendari de pluges a l’explanada de l’IVAM. El col·lectiu d’artistes havia d’acompanyar la instal·lació d’un organigrama horari perquè l’anella gegant recreara un núvol i la pluja, independentment de l’oratge que esdevinguera en aquell instant a l’exterior del museu. La demora ha fet repensar les intencions, així que, una vegada s’inaugure aquest divendres, “farem una assemblea popular per a establir un calendari”, ha indicat com una de les solucions l’arquitecte Francisco Leiva. L’equip tampoc no descarta obrir la participació de la ciutadania a través d’Internet perquè diga a l’hora del dia que vol que la instal·lació faça un microclima a l’explanada.

La instal·lació –que es podrà visitar del 21 de juny fins al 8 de setembre– és “una picada d’ull a ser Déu”, ja que serà València qui decidisca quan plourà a l’explanada de l’IVAM aquest estiu, ha explicat Francisco Leiva. Tot i això, rere la voluntat de les persones per a dir quan està núvol o quan es produeix una precipitació “hi ha una crítica a la qüestió del canvi climàtic”. El muntatge s’enfila cap a “un riu que ja no està”, ha dit en referència a l’antic llit del Túria, “i una muralla romana que hi ha ací baix”, ha apuntat respecte a les runes ocultes baix del formigó del museu. Alhora, és un “projecte festiu” perquè la societat “ocupe l’espai públic”, ha afegit l’arquitecte.

Comparteix

Icona de pantalla completa