L'Ajuntament de València bonifica l'IBI a col·lectius comercials, artesanals i artístics

Els comerços tradicionals, les terres agrícoles en explotació i les activitats de construcció de Falles comptaran amb una bonificació del 95% 
16 desembre 2019 17:36h
El regidor s'ha referit també a la bonificació del 60% prevista per a espais estables dedicats a les arts escèniques. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (EP). L'Ajuntament de València ha recollit algunes de les propostes plantejades des de diversos col·lectius professionals i empresarials a les Ordenances Fiscals 2020, que seran aprovades de manera definitiva aquest dijous pel ple de l'Ajuntament. Entre elles, s'han acordat bonificacions de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) per a diferents col·lectius comercials, artesanals i artístics. Això ocorrerà després que aquest impost s'incremente un 3%

El regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha explicat que es preveu bonificar el 95% de l'IBI als comerços tradicionals i emblemàtics de la ciutat que formen part del registre impulsat fa més de set anys, però ha assenyalat, com ja va anunciar, que es propiciarà la creació d'un nou registre "més ampli" davant "les dificultats i restriccions d'accés que presenta l'actual".

D'aquesta manera, els locals històrics, tradicionals i estratègics podran formar part i beneficiar-se d'avantatges fiscals; accedir a promocions i subvencions, i gaudir d'ajudes, en resposta al plantejat per l'Associació d'Empresaris del Comerç, segons ha informat el consistori en un comunicat.

Així mateix, tindran també bonificació del 95% tots els tallers o activitats de construcció de Falles i similars, segons la proposta plantejada des del Gremi d'Artistes Fallers. També es manté la mateixa bonificació del 95%, la màxima permesa, per a les terres agrícoles en explotació, la qual cosa s'hauran d'acreditar mitjançant certificat expedit pel Consell Agrari Municipal.

Finalment, el regidor s'ha referit també a la bonificació del 60% prevista per a espais estables dedicats a les arts escèniques; a les bonificacions que existeixen per als vehicles elèctrics, que es mantenen, i queden exempts els vehicles històrics i els tractors d'ús agrícola.

En total, s'han rebut 40 al·legacions a les Ordenances Fiscals, bona part d'elles des d'entitats professionals i empresarials com les citades i que han sigut acceptades i incorporades en un ampli percentatge, ha explicat el regidor.

No obstant això, cap entitat ha plantejat esmenes als Pressupostos Municipals 2020 i totes les al·legacions rebudes ho han sigut des dels grups polítics municipals, ha detallat Ramón Vilar. En total, s'han registrat 150: 8 des del grup municipal Vox; 31 des del PP, i prop de 200 de Ciutadans.

Tal com ha explicat el regidor d'Hisenda, no s'ha acceptat cap de les propostes d'aquests grups polítics. En el cas de les de Vox perquè, segons ha dit, "en coherència amb la seua ideologia, són molt preocupants i plantegen directament donar de baixa partides com les de Cooperació Internacional i Migració".

Respecte a les al·legacions del grup popular, Vilar ha justificat el rebuig en el fet que "són incoherents, atés que, malgrat que quantifiquen les seues propostes, reclamen alhora increment de despeses i reducció d'ingressos". "El càlcul reflecteix que proposen pujades en les despeses per import d'11 milions d'euros, mentre demanen una reducció d'ingressos de prop de 20 milions", explicat el regidor.

Finalment, l'edil d'Hisenda ha lamentat les propostes de Ciutadans, "que van a pes, ja que no plantegen ni una sola quantificació, o directament són inquantificables i es queden solament en declaracions generals d'intencions".

next