La Unió de Llauradors reclamarà aranzels per a les importacions d'arròs japònica de Myanmar i Cambodja

Des de gener d'enguany es grava la varietat índica però els productors consideren que no és suficient
26 novembre 2019 17:26h
En el Consell de Ministres comunitari s'ha donat ja la veu d'alarma sobre l'increment de les importacions d'aquests països asiàtics d'arròs japònica. / EUROPA PRESS 

VALÈNCIA. La Unió de Llauradors sol·licitarà a la Unió Europea que establisca també aranzels, mitjançant una nova clàusula de salvaguarda, per a les importacions d'arròs redó, varietat japònica, procedents de Myanmar i Cambodja si existiren crisis de preus per als productors europeus. Al País Valencià, el 90% de la producció és d'arròs redó japònica.

En aquests moments només existeixen aranzels, aplicats des de gener d'enguany a través d'una clàusula de salvaguarda per un període de tres anys, per a l'arròs llarg de varietat índica d'aquests països, que han d'abonar 175 euros/tona el primer exercici, 150 el segon i 125 el tercer.

La Unió indica que, gràcies en part a aquests aranzels i fins ara, les cotitzacions de l'arròs havien repuntat, però amb el previsible augment de les exportacions des d'eixos països d'arròs japònica sense cap mena d'aranzel la situació pot tornar a empitjorar. Tot apunta al fet que Cambodja i Myanmar de manera hàbil han trobat una solució al fre aranzelari incrementant les seues exportacions d'arròs redó, que no té cap aranzel.

Al Consell de Ministres comunitari s'ha donat ja la veu d'alarma sobre l'increment de les importacions d'aquests països asiàtics d'arròs japònica i se certifica des d'alguns països que cal fer un seguiment de la tendència d'aquestes importacions i l'impacte sobre el mercat i els productors europeus a fi d'avaluar si existeixen les condicions per a activar la clàusula de salvaguarda.

La Comissió Europea va aplicar la clàusula de salvaguarda el 18 de gener del 2019 després d'unes investigacions iniciades el 2018 com a conseqüència d'una denúncia del govern d'Itàlia a la qual es van sumar, entre altres estats membres, Espanya. Aquesta investigació va concloure que, durant les cinc últimes campanyes –de l'1 de setembre del 2012 al 31 d'agost del 2017–, la quota de mercat dels arrossers de la Unió Europea es va veure reduïda del 61% al 39% en el mercat de la UE, al mateix temps que les importacions de Cambodja i Myanmar van créixer el 89% durant eixes mateixes cinc campanyes, de manera que van passar de 165.412 a 312.003 tones. A això es va sumar que la superfície de cultiu d'arròs a la UE s'havia reduït el 42% i que el preu percebut pels arrossers va baixar un 32% durant aquest període.

El País Valencià és la quarta autonomia productora d'arròs d'Espanya, amb el 15% de la superfície i el 17% de la producció. Per a aquesta campanya es preveuen més de 133.000 tones, de les quals unes 119.000 seran d'arròs japònica, i 14.000, d'arròs índica.

next