Diari La Veu del País Valencià
La Unió Europea ofereix a May una segona pròrroga del Brèxit fins al 31 d’octubre

BRUSSEL·LES. Els líders dels 27 estats membres de la Unió Europea han decidit concedir una nova pròrroga del Brèxit que ara el govern britànic ha de decidir si accepta. Segons ha confirmat el president de la Comissió Europea, Donald Tusk, el Consell d’Europa ha acordat oferir una segona pròrroga del Brèxit a la primera ministra britànica, Theresa May, fins al 31 d’octubre.

Després d’hores de reunió, els líders europeus han acordat ajornar fins al 31 d’octubre el moment de l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea, però han marcat la data del 30 de juny, que era la data proposada per May, per a fer una revisió i poder avançar la desconnexió.

Els líders europeus s’han reunit a Brussel·les aquest dimecres a la vesprada per a decidir si concedien una segona pròrroga del Brèxit, tal com va demanar la primera ministra britànica Theresa May la setmana passada. La líder tory volia un altre ajornament fins al 30 de juny per a intentar pactar un Acord de Retirada amb els laboristes.

Des de Brussel·les es va assegurar que hi havia voluntat per part dels 27 de concedir la segona pròrroga sota determinades condicions i no necessàriament en el termini que reclamava Londres. Així, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va plantejar una pròrroga “flexible” de 12 mesos a Londres amb la possibilitat d’escurçar-la si el parlament britànic aprova abans l’Acord de Retirada.

Diferents expectatives entre els 27

Els caps d’estat i de govern dels 27 estats membres de la Unió Europea s’han reunit primer amb May per a després deliberar sense ella si li concedien la segona pròrroga i en quin format.

Abans de començar la trobada, el president francés, Emmanuel Macron, ha posat tres condicions sobre la taula per a concedir una segona pròrroga del Brèxit: que no comprometa el futur del projecte europeu, que respecte la decisió democràtica dels britànics i que hi haja “claredat” sobre els plans de May.

“Per a mi, res està clar; hem d’entendre aquesta demanda i quin és el projecte que la justifica”, ha explicat. Així, Macron no ha donat per tancat un acord sobre la segona pròrroga: “Ara mateix, res està escrit”.

Per la seua banda, la presidenta de Lituània, Dalia Grybauskaitė, ha assegurat que “és altament probable que hi haja una extensió més llarga” que la proposada per May i ha afirmat que tenen voluntat de trobar una solució que impedisca un Brèxit sense acord.

També en aquest sentit, el president espanyol Pedro Sánchez ha assegurat que les dues condicions més importants per al seu govern són evitar tant com siga possible un Brèxit dur i “salvaguardar la unitat” de la Unió Europea.

May defensa el seu calendari

A la seua arribada a la cimera, la primera ministra britànica ha defensat que allò important d’aquesta trobada era que el Regne Unit poguera “marxar de la Unió Europea” quan “ratifiquen l’Acord de Retirada”. Així, May confiava a poder aconseguir aquesta ratificació abans del 22 de maig i, d’aquesta manera, no haver de celebrar eleccions europees.

Tanmateix, volia tindre marge per a eixir oficialment de la Unió Europea fins al 30 de juny per a poder preparar legislativament el divorci. “Estic treballant per a garantir que podem marxar de la Unió Europea en el nostre calendari”, ha dit.

Respecte a les negociacions amb el líder de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, May ha assegurat que aquestes són “constructives i serioses” i que continuaran després de la cimera.

Comparteix

Icona de pantalla completa