La Unió critica l'eliminació de 7,5 milions en partides destinades a la incorporació de joves al camp

L'associació agrària està d'acord que s'augmenten els fons per a pal·liar els efectes de les pluges torrencials i per a la Xarxa Natura 2000, però lamenta que no es faça amb fons propis del Consell
31 octubre 2019 12:37h
La Unió considera que si aquestes dues ajudes que ara es retallen no funcionen és responsabilitat del govern del PP . / LA UNIÓ DE LLAURADORS

VALÈNCIA. La Unió de Llauradors ha remés un escrit a la Conselleria d'Agricultura en el qual s'oposa a una modificació del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana (PDR-CV) 2014-2020 per la qual es minoren per valor de més de 7,5 milions d'euros partides que afecten directament la millora de les explotacions agràries i a la incorporació i rejoveniment de la població agrària, dos dels vertaders pilars per a professionalitzar i modernitzar el camp valencià.

Aquests diners s'utilitzaran per a pal·liar els efectes de les pluges torrencials i per a la Xarxa Natura 2000, una cosa que no li sembla malament a La Unió, tot i que consideren que eixes actuacions s'haurien de sufragar amb fons propis i no amb diners que estan destinats a persones professionals també d'altres comarques.

Concretament es preveu retirar ara 4,2 milions d'euros en l'ajuda a les inversions en explotacions agràries que ha tingut només una convocatòria en els últims sis anys amb una dotació pressupostària de 57 milions d'euros i que a data de 31 de desembre del 2018 l'import executat era 0, segons assegura La Unió en un comunicat.

Segons La Unió també es retiren 3,3 milions d'euros de l'ajuda a la instal·lació de joves llauradors, que ha tingut tres convocatòries durant el període 2014-2020. En la primera del 2016 es van aprovar 244 sol·licituds amb un pressupost de 10 milions d'euros que, en no ampliar-se, va deixar fora molts expedients. La segona, del 2017, va tindre un pressupost de 20 milions d'euros per a 374 sol·licituds i la tercera i més recent, de març d'enguany, encara no s'ha resolt. Després de tres convocatòries publicades –dues d'elles resoltes– i un pressupost de despesa total programada de 48 milions d'euros, a data de 31 de desembre del passat any s'havien executat únicament 9,8 milions d'euros.

La Unió considera que si aquestes dues ajudes que ara es retallen no funcionen és responsabilitat del govern del PP que les va redactar i va publicar de manera que no s'adequaven a la realitat de l'agricultura valenciana. També critiquen que el Botànic no ha sigut capaç de modificar els requisits d'accés ni fer-les més accessibles. En aquest sentit La Unió reclama als actuals gestors de la Conselleria d'Agricultura que facen una reflexió profunda de per què fallen aquestes dues mesures, perquè ni s'han realitzat totes les convocatòries anuals, ni s'ha aconseguit per part de l'Agència de Foment i Garantia Agrària el nivell d'execució desitjable per a les persones beneficiàries.

Així, La Unió planteja la revisió dels requisits exigits a les persones potencialment beneficiàries d'aquestes dues importants mesures per a millorar el seu accés i aconseguir d'aquesta manera un major nombre d'operacions d'ajuda tant per a la incorporació de persones joves al sector agrari valencià com un major nombre d'explotacions objecte d'ajuda per a inversió.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next