Unides Podem reivindica la lluita contra el canvi climàtic i insisteix a paralitzar Intu Mediterráneo

La formació morada ha defensat la "necessitat" d'un "canvi de mentalitat productiu per a atallar la greu crisi climàtica"
26 octubre 2019 18:17h

VALÈNCIA. Unides Podem ha reivindicat la "lluita contra el canvi climàtic" i ha demanat "polítiques actives" per a "salvar el nostre entorn, especialment el Mediterrani". A més, han insistit en la paralització del projecte Intu Mediterráneo a Paterna.

La formació ha celebrat aquest diumenge un acte a la Malva-rosa de València en el qual han participat el diputat en el Congrés Juantxo López de Uralde; els també diputats i candidats Héctor Illueca, Esther López Barceló i Marisa Saavedra; la síndica del grup parlamentari d'Unides Podem a les Corts Valencianes, Naiara Davó; la diputada Pilar Lima, i el politòleg i professor Juan Carlos Monedero.

Els representants d'Unides Podem han defensat la "necessitat" d'un "canvi de mentalitat productiu per a atallar la greu crisi climàtica". "Estem perdent la lluita contra el canvi climàtic, però la bona notícia és que som a temps de batallar per a girar la situació. I això es fa, per exemple, intervenint en el model productiu a través d'iniciatives com una empresa pública energètica", ha assegurat el diputat Juantxo López de Uralde.

En aquest sentit, ha esmentat expressament el projecte Intu Mediterráneo de Paterna i ha reclamat que el Consell "demane la seua paralització". "Un model basat en les ampliacions portuàries, com la de València, i en el llançament de pedres a la mar, no sembla un model de futur", ha defensat.

La síndica del grup parlamentari d'Unides Podem a les Corts Valencianes, Naiara Davó, ha insistit en la "necessitat" que la formació habitada "estiga en qualsevol govern progressista, perquè ja sabem el que passa quan només mana el PSOE".

La portaveu ha posat "com a exemple" l'ampliació de la V-21 i el desallotjament del Forn de Barraca, al mateix temps que ha fet valdre la "vicepresidència verda" de Rubén Martínez Dalmau. La també diputada a les Corts, Pilar Lima, ha demanat la "superació de l'actual model neoliberal, un model que ha demostrat ser un fracàs, tant social com mediambiental".

Per part seua, el politòleg i professor Juan Carlos Monedero ha reclamat "mirar cap a les lluites mediambientals i socials d'Amèrica Llatina" i ha destacat el "tremend pufo de la plataforma Castor a Vinaròs" i ha demanat que "es busquen responsables i s'assumisquen les pèrdues que ha ocasionat a les arques públiques".

Model productiu "insostenible"

El candidat al Congrés per València, Héctor Illueca, ha reclamat una empresa pública d'energia per a "abaratir la factura però també produir de manera sostenible amb renovables". En aquest sentit, ha destacat la "insostenibilitat" d'un model productiu "que requereix quatre planetes com el nostre per a mantenir-se" i ha reclamat que els costos en l'entorn "es tinguen en compte en els projectes econòmics".

La candidata per Castelló, Marisa Saavedra, s'ha centrat en les "necessitats" del camp valencià i de l'interior rural: "Les taronges es queden en els arbres mentre venen productes plastificats d'Àfrica i Amèrica i s'enfonsa el nostre camp. Nosaltres estem defensant una sobirania alimentària sostenible que siga una alternativa a un model que contamina en uns llocs per a acumular la riquesa en uns altres".

Per part seua, la diputada i candidata Esther López Barceló ha remarcat que "allí on Unides Podem ha pogut, ha defensat la gent enfront de les grans empreses i per això no ens volen en el govern", posant "com a exemple" la "recuperació per al públic de l'aigua a Valladolid".

next