Unides Podem exigeix que el govern espanyol tinga una vicepresidència 'verda' com la del Botànic II

La formació morada no aclareix si vol fer-se càrrec d'eixe possible departament de sostenibilitat
21 juny 2019 14:47h
Podem s'ha reunit, al Congrés, amb les cinc principals organitzacions ecològiques d'àmbit estatal. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Unides Podem ha exigit aquest divendres que el nou govern espanyol tinga una vicepresidència de sostenibilitat, similar a la del Botànic II, que pose les polítiques climàtiques "en primera fila" i que coordine els "diversos departaments" que es veuran implicats en aquest tema.

Així ho ha apuntat el portaveu de Medi Ambient del grup confederal, el diputat d'Equo Juantxo López de Uralde, que, no obstant això, no ha aclarit si Podem vol que estiga dirigida per un representant del seu partit.

Els de Pablo Iglesias s'han reunit, al Congrés, amb les cinc principals organitzacions ecològiques d'àmbit estatal –Amigos de la Tierra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/Birdlife i WWF– per a tractar els principals temes a abordar, en l'àmbit climàtic, en la pròxima legislatura.

L'emergència climàtica com a prioritat

Les seues prioritats són "un paquet climàtic per a fer front a l'emergència climàtica", mesures "per a evitar la pèrdua de biodiversitat" i afrontar "la reducció dels recursos hídrics"; uns temes que Unides Podem ja té "assumits" i que impulsarà "al llarg d'aquesta legislatura".

No obstant això, López de Uralde creu que aquestes matèries es podrien tirar endavant millor "des del mateix govern" i, per això, manté que han de ser temes "de primera línia" en les negociacions amb el PSOE per a la creació del nou executiu espanyol.

"Un dels elements clau que podem portar endavant al govern és, precisament, la qüestió de la transició ecològica i els assumptes genèricament anomenats verds", ha apuntat.

També inclouen entre les seues "reclamacions" una vicepresidència de sostenibilitat i recorden que un departament d'aquest tipus ja existeix al govern valencià. Un executiu que, segons ha assenyalat, "és un exemple de govern".

Centre de l'agenda

No obstant això, Unides Podem no ha plantejat de forma específica que aquesta matèria estiga a càrrec d'una membre de la formació. "Estem plantejant un conjunt de temes i un paquet de negociació discret, perquè ens l'ha demanat el PSOE", ha aclarit López de Uralde.

Després de la reunió, també s'ha dirigit als mitjans la portaveu d'Amigos de la Tierra, Blanca Ruibal, qui ha insistit en la necessitat d'acció davant la situació d'emergència ambiental en la qual es troba l'estat espanyol, i ha demanat als partits polítics que totes les qüestions mediambientals i climàtiques estiguen "en el centre de l'agenda" i tinguen un "paper fonamental" en el nou govern espanyol.

next