Unides Podem-EUPV demanarà a les Corts la protecció i catalogació de la documentació de la repressió franquista

La diputada Rosa Pérez Garijo considera necessària una bona conservació de la documentació per a poder "investigar el període més fosc de la història recent espanyola"
3 juny 2019 14:22h
La responsable de l'àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València, dirigida per Rosa Pérez, ha impulsat l'obertura de les fosses comunes del cementeri de Paterna. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La diputada d'Unides Podem a les Corts i encara diputada de Memòria Històrica de la Diputació de València en funcions, Rosa Pérez Garijo, registrarà en la cambra autonòmica una Proposició No de Llei per a protegir la documentació relativa al període de repressió franquista citada en l'informe Estat de la Investigació i de les Fonts Documentals per a l'Estudi de la Repressió de postguerra i propostes de primeres actuacions, elaborat per l'Aula d'Història i Memòria democràtica de la Universitat de València.

"Per a aconseguir el compliment dels principis de veritat, justícia, reparació i no repetició cal una política arxivística que estiga a l'altura, no n'hi ha prou amb bona voluntat", ha expressat Pérez Garijo davant les veus d'alarma que han alertat de la desaparició, dispersió, mal estat de conservació, catalogació deficient o desconeixement sobre el parador de diversa documentació necessària per a la investigació de la repressió franquista en múltiples àmbits (consells de guerra, presons, llei de responsabilitats polítiques o altres mecanismes repressius i de control social).

La diputada autonòmica ha anunciat que presentarà una iniciativa parlamentària amb un seguit de mesures i actuacions concretes adreçades, d'una banda, a esmenar els problemes relacionats amb les fonts documentals actualment accessibles al personal investigador i, d'altra banda, a realitzar un inventari de la documentació que es conserva en diferents espais, de cara a garantir el seu estat de conservació òptim i el seu trasllat, si escau, a l'Arxiu del Regne. Tot això, "amb l'objectiu de posar a la disposició de la ciutadania aquesta informació i avançar així en la investigació sobre el període més fosc de la nostra història recent", segons les seues paraules.

Finalment, Pérez Garijo ha valorat el treball realitzat per la Diputació en aquest sentit. Així, segons la diputada provincial, l'àrea de Memòria Històrica ha fet "un treball considerable" pel que fa als arxius durant aquesta legislatura que es pot consultar-se a través de la pàgina web.

Concretament, s'ha confeccionat una base de dades de carabiners amb la informació de l'Arxiu del Regne que compta amb 10.000 registres; s'ha creat una base d'ingressos de militars republicans i evacuats en hospitals valencians entre el 1936 i el 1939, amb les seues fitxes associades, i s'ha posat a la disposició del públic el llistat d'afusellaments realitzat per Vicent Gabarda, així com les sentències del Tribunal d'Ordre Públic que afecten valencians, juntament amb la seua documentació associada digitalitzada.

next