Unides Podem no es conforma amb una conselleria i vol tindre veu en Presidència i Vicepresidència

El PSPV remarca que la negociació per al nou govern està "en marxa" i Compromís assegura que hi haurà un Consell "plural i mestís" però que cal estudiar com s'introduirà la formació morada
30 maig 2019 17:10h
Puig, Oltra i Dalmau es van reunir el 14 de maig per primera vegada després de les eleccions amb l'objectiu de traçar un primer esbós del futur govern. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El portaveu d'Unides Podem a les Corts, Rubén Martínez Dalmau, ha demanat aquest dijous que el mestissatge del nou pacte del Botànic amb el PSPV i Compromís arribe "a tots els àmbits de govern, també a la Presidència, la Vicepresidència o les vicepresidències que hi haja".

Pel que fa al síndic socialista, Manolo Mata, ha recordat que la negociació continua en marxa, però "partint d'una realitat: el PSPV i Compromís sumen 46 diputats". Com a portaveu de la coalició, Fran Ferri ha garantit que serà un Consell "plural i mestís" com l'anterior, encara que "caldrà veure quin mestissatge", ha subratllat.

Així ho han afirmat tots tres en la roda de premsa posterior a la primera Junta de Síndics de la X legislatura de les Corts. Aquest divendres està previst que la comissió negociadora comence a abordar l'arquitectura institucional.

Dalmau ha descartat que els resultats de les municipals puguen influir i ha assegurat que la seua "força correspon al marc on s'ha de negociar" gràcies als resultats del 28A, amb huit diputats que són "fonamentals per a fer govern". "Vam dir des del principi que volem participar en igualtat en les negociacions", ha recalcat.

Davant la possibilitat que el mestissatge puga canviar respecte al primer Botànic, el síndic morat ha afirmat que "cap soci" està en desacord amb el mestissatge, "al contrari", i ha recordat que per a això estan els "mecanismes de pesos i contrapesos en les conselleries".

L'objectiu d'Unides Podem és "formar part del Botànic II o com s'anomene i que siga un govern basat en el mestissatge". Dalmau ha recordat que al govern ja hi ha hagut la fórmula d'una única presidència; una presidència i una vicepresidència com aquests quatre anys, o diverses vicepresidències. "Tot el govern valencià ha d'estar imbuït pel mestissatge, i Unides Podem lògicament en formarà part", ha insistit.

Els dubtes de Manolo Mata: "Ha costat molt rodar el mestissatge entre Compromís i el PSPV"

Com a portaveu socialista, Mata ha recordat que aquesta qüestió està "fora de les Corts" i que s'aborda en les reunions negociadores: "Ha costat molt rodar el mestissatge entre Compromís i PSP,V i, si finalment alguna força entra al govern, estudiarem les seues propostes i formules".

També ha expressat els seus "dubtes" sobre una vicepresidència segona i ha assegurat que, de moment, no ho han "meditat", perquè creu que "el model fins ara ha funcionat molt bé". Ha ironitzat que dubta que el president en funcions i líder del PSPV, Ximo Puig, "es deixe un braç o una cama", perquè encara no se sap si "Presidència tindrà competències adscrites o no".

"De quin mestissatge estem parlant?", s'ha preguntat el síndic socialista, per a posar l'accent que "el problema del govern valencià no és veure on col·locar Podem, és continuar la senda d'aquests quatre anys i definir un programa amb una arquitectura de govern".

next