Unides Podem denuncia el dúmping fiscal entre autonomies i el descriu com a "competència deslleial"

El diputat Ferran Martínez lamenta que "la Comunitat de Madrid s'ha convertit en un paradís fiscal intern mentre que la Generalitat aposta per una fiscalitat justa"
10 setembre 2019 19:33h
Per al diputat de Podem, "el govern presidit per Díaz Ayuso pretén continuar subvencionant les grans fortunes a costa de desmantellar el nostre sistema fiscal". Imatge d'arxiu. / @PODEM_

VALÈNCIA. El diputat del grup parlamentari Unides Podem, Ferran Martínez, ha presentat una PNL (proposició no de llei) a les Corts perquè es cree una comissió que responga davant el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) relativa als tributs cedits a les autonomies per a poder limitar l'aplicació de deduccions i bonificacions així com establir uns nivells mínims en les bases imposables i liquidables dels tributs cedits tant totalment com parcialment a les autonomies.

Unides Podem també reclama en aquesta iniciativa que s'inste el govern espanyol a reformar les lleis de l'Impost sobre Successions i Donacions, i sobre el Patrimoni, per a actualitzar la normativa i establir uns nivells mínims de tributació comuns a les autonomies.

Martinez ha lamentat que la Comunitat de Madrid "s'ha convertit en un paradís fiscal intern que tracta d'absorbir recursos de la resta d'autonomies". Per al diputat de Podem, "el govern presidit per Díaz Ayuso pretén continuar subvencionant les grans fortunes a costa de desmantellar el nostre sistema fiscal". A més,  ha afegit que "sembla que el model del PP consisteix a fer un tracte discriminatori entre territoris danyant la igualtat entre els espanyols i les espanyoles".

En aquest sentit, ha criticat que "el PP, Ciutadans i Vox tracten de tornar el sistema autonòmic en contra d'ell mateix fent un ús indegut de les seues competències en matèria fiscal", i ha advertit que "mentre que la Generalitat treballa per a revertir retallades i privatitzacions i aposta per una fiscalitat més justa, el govern de la Comunitat de Madrid encobreix la corrupció, privatitza allò públic i practica una competència fiscal deslleial a la resta d'autonomies".

El parlamentari de la formació morada ha criticat que "la competència fiscal a la baixa entre comunitats autònomes contribueix a engrandir els desequilibris entre territoris, contribueix a minvar els ingressos públics i fa perillar el sistema de benestar".

Així mateix, ha afegit que la situació econòmica del País Valencià, "que ja està llastrada per l'infrafinançament i el deute", no es pot permetre "aquest tipus de competència deslleial". I ha continuat: "És necessari que la Generalitat reclame que es pose fre a aquest tipus de pràctiques que danyen el nostre sistema fiscal i, per tant, la nostra capacitat per a sostindre el nostre sistema de benestar".

Martínez ha recordat que l'Informe de la Comissió d'Experts sobre el Finançament Autonòmic ha alertat sobre aquesta situació i ha advertit que no és necessari esperar a una reforma general del Sistema de Finançament Autonòmic per a abordar alguns dels seus problemes més evidents. "Sense recursos suficients no hi ha exercici ple de l'autonomia", ha conclòs.

next