Unides Podem demana que les Corts condemnen 'la pràctica' dels ventres de lloguer

La diputada Cristina Cabedo sol·licita al parlament valencià que considere la gestació per substitució com "una pràctica de mercantilització de la capacitat reproductiva de les dones"
15 setembre 2019 11:02h
La diputada d'Unides Podem Cristina Cabedo ha presentat una PNL perquè les Corts condemnen "l'explotació reproductiva i instrumentalització de les dones a través de la pràctica dels ventres de lloguer". / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. La diputada d'Unides Podem Cristina Cabedo ha presentat una PNL (proposició no de llei) perquè les Corts condemnen "l'explotació reproductiva i instrumentalització de les dones a través de la pràctica dels ventres de lloguer".

Cabedo reclama que les Corts condemnen, "igual que ha fet el Parlament Europeu", la pràctica de la gestació per substitució, és a dir, dels ventres de lloguer, perquè és "contrària a la dignitat humana de la dona, ja que el seu cos i les seues funcions reproductives s'utilitzen com una matèria primera".

Així mateix, sol·licita que el parlament valencià considere els ventres de lloguer com "una pràctica de mercantilització de la capacitat reproductiva de les dones que vulnera els drets de la infància en considerar els bebés nascuts per les anomenades mares substitutives –les dones gestants– com a objectes de compravenda".

La diputada també insta el Consell a reclamar al govern espanyol que garantisca el manteniment de la prohibició actual de la gestació subrogada i a impulsar en les estructures internacionals un marc comú regulador que prohibisca la celebració de contractes de gestació, en garantia de la dignitat de les dones i de la infància.

També planteja demanar al govern espanyol que adopte mesures legals per a sancionar a les agències que es dediquen a aquesta activitat; que es dote de vertadera eficàcia legal la nul·litat d'aquests contractes de manera que resulte aplicable també als signtas a l'estranger, i que es garantisca el compliment dels controls relatius a la donació d'òvuls establits en la llei.

Paral·lelament, insta el Consell a garantir l'agilitació dels processos d'adopcions i la disminució de traves burocràtiques, així com a assegurar les garanties de la infància en els processos d'adopció i les de tota mena de famílies a adoptar.

La diputada ha recordat que hi ha organismes internacionals com la Convenció sobre l'Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona o el Parlament Europeu que han alertat i instat a la prohibició de tota pràctica gestacional que vulnere els drets de les dones i les xiquetes en el món.

A més, Cabedo posa èmfasi en les dones de "països en desenvolupament, que són els proveïdors de les dones gestants", i indica que en eixos països "s'ha comprovat la comissió de delictes contra els drets humans i la vinculació de la gestació per substitució amb el tràfic d'éssers humans".

La diputada també ha afirmat que des del Comité de Bioètica d'Espanya es considera que tot contracte de gestació per substitució comporta l'explotació de la dona involucrada i danya els interessos superiors dels menors.

next