Una ruta turística revela la història de la València més eròtica

La Llotja de la Seda, el prostíbul més gran d'Europa i les aventures sexuals Giacomo Casanova són alguns dels punts que recorre la proposta històrica
6 juny 2019 18:42h
La passejada té una durada de dues hores pel centre històric de València. / EFE

VALÈNCIA. Una ruta turística permet conéixer, al llarg de més de dues hores de passeig, els secrets de la història eròtica que atresoren alguns edificis de la ciutat de València, on tenen cabuda des del vessant pecaminós de la luxúria fins als prostíbuls i el pas de l'històric Casanova per la ciutat.

L'historiador Fernando López, gerent de l'empresa Didamecum, és el responsable de mostrar aquesta cara menys coneguda de València amb una ruta que recorre diferents punts del centre històric de la ciutat.

Durant el recorregut es descobreixen la ubicació de figures nues, parelles copulant i gàrgoles en actitud sexual explícita col·locades en alguns dels edificis més emblemàtics del centre històric de València. La ruta passa per la Llotja de la Seda, un edifici declarat Patrimoni de la Humanitat que data del segle XV i en la façana del qual la iconografia "representa la luxúria a manera d'admonició", una mena d'advertiment "perquè la gent no ho faça", segons explica López.

Durant el recorregut, el guia descobreix als visitants que durant l'edat mitjana València va albergar el prostíbul més gran de tot Europa, que, a més, estava "gestionat per l'Ajuntament de l'època, que era qui dictava les normes que havien de complir les prostitutes", comenta Fernando López.

"Segons conten alguns viatgers, les prostitutes s'asseien a la porta i tenien una llum al costat de la il·lustració que representava l'especialitat de cadascuna d'elles", relata aquest historiador i també guia oficial.

En aquesta ruta tampoc no falta un dels protagonistes de la literatura eròtica europea, Giacomo Casanova, qui va estar a València el 1769 i va donar regna solta a les seues passions després de conéixer Nina, "una exiliada veneciana amant del comte de Ricla a la qual va conéixer als bous i amb qui va tindre diverses trobades a la seua casa", ressalta López.

next