Un dispositiu de 350 bombers i 135 vehicles cobreix els 85 municipis valencians que planten falles

València ciutat també reforça el servei de neteja de Falles amb un 49% més de mitjans mecànics
15 març 2019 11:17h
Els bombers procediran a inspeccionar els més de 500 monuments fallers. / CONSORCI PROVINCIAL DE BOMBERS 

VALÈNCIA. El Consorci Provincial de Bombers de València (CPBV) compta amb un dispositiu especial per a Falles amb 350 bombers i 135 vehicles per a cobrir els 85 municipis que planten els seus monuments a la demarcació de València. A partir d'aquest divendres, 15 de març, amb la Plantà, els bombers procediran a inspeccionar els més de 500 monuments fallers de tota València, detalla l'organisme en un comunicat.

Els efectius realitzaran la prevenció d'unes 250 falles, les que presenten risc mitjà, alt o molt alt. La resta no requereixen assistència i les comissions ja han sigut formades amb jornades d'autoprotecció. Des de fa dos anys, el departament de Prevenció Operativa del Consorci de Bombers compta amb una innovadora eina cartogràfica que facilita la localització dels monuments i els seus recursos més pròxims.

Gràcies a una fórmula matemàtica, estableix si el risc és molt alt, alt, mitjà, baix o molt baix sobre la base de les condicions de l'entorn, materials, grandària i proximitat a les façanes, com ha detallat el president del Consorci, Josep Bort. La vetlada de la Cremà, el dimarts 19, els bombers duen a terme una "minuciosa" labor de preparació de les dotacions amb la ubicació del públic, distància de seguretat, material per a utilitzar en l'extinció, punts d'atac al foc i crema controlada de la falla per a minimitzar riscos.

A més de l'assistència a la Cremà, el Consorci de Bombers reforça al llarg de tot el mes de març les seues intervencions en actes pirotècnics que comporten risc. Estarà present en més de 30 prevencions per les mascletaes i durant la setmana fallera.

En tots aquests esdeveniments, els bombers de València recorden que la manipulació de petards pot resultar molt perillosa, per la qual cosa recomanen que no es guarde cap article pirotècnic en la butxaca. Altres consells són no llançar cap petard contra persones ni animals ni exposar la cara davant cap article pirotècnic encés, ja que podria produir cremades o lesions oculars. També recomanen vigilar que no hi haja líquids inflamables al voltant i mai encendre petards dins de botelles, ja que en explotar produirien metralla.

Reforç del dispositiu de neteja a València

El període faller a efectes del dispositiu de neteja de l'Ajuntament de València, previst fins al dia 19, inclou les tasques d'arreplegada i neteja de la nit de la Cremà. No obstant això, els serveis de neteja continuaran fins al pròxim dia 23 per a repassar i aconseguir unes condicions òptimes de neteja viària. 

Aquest dispositiu especial de neteja urbana amb motiu de la celebració de les Falles s'ha posat en marxa aquesta setmana amb un increment del 49% dels mitjans mecànics (3.264 jornades més) i amb l'augment de 7.111 jornades de treball de mitjans humans, que ja varen experimentar l'any passat un increment del 4,95 % respecte a 2017. 

En la zona del centre històric i la majoria dels barris al sud del jardí del Túria els recursos addicionals per a aquestes Falles arriben fins les 5.663 jornades de mitjans humans i fins a les 1.773 dels mitjans mecànics. En aquesta zona de la ciutat, el dispositiu especial té un pressupost de més d'1,2 milions d'euros i preveu per a la nit de la Cremà més de 260 mitjans humans i més de 130 de mecànics.

A més, només acabar les mascletaes el servei de neteja està reforçat amb una setantena de persones, algunes de les quals inicien el torn de vesprada a la plaça de l'Ajuntament i unes altres huit avancen l'inici de la seua jornada per començar-la just en acabar el torn del matí i permetre un servici ininterromput. A més, s’hi afegeix el treball de 16 màquines que netegen calçades i voreres. També s'incrementen les màquines per a la nit, incloses les que fan el servei de neteja amb aigua. 

També en la resta de la ciutat es reforça el servei de neteja durant aquests dies. Així, al nord del jardí del Túria l'increment és de 1.064 jornades de mitjans humans i unes altres 401 més de vehicles per a arreplegar i netejar, mentre que pel que fa a la zona de Quatre Carreres i els Poblats Marítims s'ha plantejat un increment de 384 jornades de treball i 90 més de vehicles.

next