Diari La Veu del País Valencià
UGT denuncia al jutjat el grafit de PichiAvo i TFK Crew del Centre del Carmen perquè o es pot considerar art

VALÈNCIA. El sindicat UGT ha presentat al jutjat de guàrdia una denúncia contra el responsable del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, per l’autorització d’un grafit de mil metres quadrats al claustre gòtic del Centre del Carmen, considerat Bé d’Interés Cultural.

Segons consta en la denúncia, signada pel responsable de l’Administració autonòmica dins de la Federació d’Empleats de Serveis Públics d’UGT, Gonzalo Fernández, el pati ha sigut “deslluït” i pateix “deterioració amb el consentiment de Pérez Pont”, al qual acusen “d’haver actuat de forma contrària a l’obligació garantista que té encomanada”.

En aquest sentit, el director del Consorci de Museus, ha defensat la intervenció perquè “no fa un malbé al material” i tampoc no “incompleix la llei”. En tot cas, si traspassa alguna cosa, són “els gustos estètics”, ha explicat aquest dijous durant la presentació de l’exposició Eureka de la qual forma part aquest grafit, obra del duo d’artistes PichiAvo al costat dels també valencians TFK Crew, autors de la falla de l’Ajuntament de València d’aquest any junt amb els artistes fallers Latorre i Sanz.

Aquesta intervenció al claustre, segons van apuntar els autors recentment, és un homenatge al grafit pur, amb aerosols de colors plata, negre i blanc, representatius de la versió més genuïna d’aquesta tècnica.

Per contra, UGT al·ludeix a la protecció especial que ha de regir la intervenció en aquest tipus d’espais i també al fet que el Centre del Carmen va ser rehabilitat amb fons del Ministeri de Cultura i la Unió Europea.

“Els fets que es denuncien no poden tindre la consideració d’expressió artística o cultural”, apunta el sindicat en la denúncia, i compara la intervenció dels grafiters amb “trists esdeveniments com els de la rehabilitació del teatre romà de Sagunt”.

“Qüestions de gustos”

“La llei de patrimoni diu que es pot fer”, ha defensat Pérez Pont sobre el motiu de la denúncia del sindicat. La intervenció dels artistes urbans “no fa malbé al material”, ha continuat, ja que el grafit de grans dimensions s’ha fet damunt de les parets que envolten el claustre renaixentista, que ja estaven pintades de color roig –una pintura que no era l’original i que duu anys– i que, de fet, “com que es tracta d’una obra efímera, quan es lleve es tornarà a pintar de nou del color que hi havia”, ha relatat el responsable del Centre del Carme.

Evreka desapareixerà, com les falles, el 19 de març, ha recordat Pérez Pont i, per tant, les parets tornaran a tindre el color anterior, perquè l’exposició “és una obra efímera” que “no traspassa la llei (de patrimoni), com a molt pot traspassar els gustos estètics”, ha indicat. I és que l’aldarull per part de col·lectius en defensa del patrimoni per l’acció de PichiAvo respon a una “qüestió de gustos”, ha assenyalat.

A més, els esprais utilitzats pels artistes urbans “estan homologats i compleixen amb les lleis mediambientals”, ha afegit, per la seua banda, el comissari de l’exposició, Fran Picazo.

Comparteix

Icona de pantalla completa