La UE nega tindre competències per a donar una solució a l'Open Arms i l'estat espanyol rebutja intercedir-hi

L'ONG no ha demanat al govern desembarcar en cap port espanyol però sí que realitze una sol·licitud a la Comissió Europea per a començar a coordinar el repartiment de refugiats
7 agost 2019 18:30h
Fa sis dies que el buc espera un port segur per a desembarcar. / OPEN ARMS

VALÈNCIA. La Comissió Europea ha reiterat aquest dimecres que no té competències per a coordinar operacions de cerca i rescat al Mediterrani ni per a designar un port per a permetre el desembarcament de les 121 persones que es troben a bord del vaixell de l'ONG catalana Proactiva Open Arms, i ha insistit que segueix sense rebre cap petició d'un país de la UE per a ajudar a coordinar els esforços per a agilitar la redistribució posterior entre països de les persones rescatades.

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va defensar aquest dimarts que "el primer port segur" per a desembarcar els 121 migrants que porten encallats durant sis dies a bord d'un buc de l'Open Arms en aigües internacionals al Mediterrani no seria Espanya, sinó "altres països europeus", en concret Itàlia o Malta, que són els més propers. Així mateix, va demanar a la Comissió Europea que "intervingua" en casos com aquest i que "cadascú assumisca la seua responsabilitat en l'àmbit que té delimitat i d'acord amb la convenció internacional".

No obstant això, el portaveu d'Ajuda Humanitària de la Comissió Europea, Carlos Martín Ruíz, ha explicat que "la Comissió no té competències en la coordinació d'operacions de cerca i rescat, o per a indicar els llocs per al desembarcament". A més, ha assenyalat que, en tot cas, segueix sense rebre "cap petició" formal, ni d'Espanya cap altre estat, per a facilitar una solució per a l'Open Arms.

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dimecres que l'estat espanyol de moment no ha demanat de manera formal a la Comissió Europea que coordine una solució per a les persones a bord de l'Open Arms i ha insistit que no està obligada a fer-ho. "No hem de fer-ho", ha asseverat en declaracions als periodistes, en ser preguntada per si l'Estat ha fet una petició formal perquè la Comissió intervinga.

L'Open Arms no ha demanat desembarcar a l'estat espanyol

Per ara, Malta i Itàlia han rebutjat de manera oficial autoritzar el desembarcament després les peticions emeses per l'Open Arms. Després d'açò, l'ONG ha demanat un port segur "de manera urgent" i ha demanat per carta a l'executiu espanyol que intercedisca davant la Comissió Europea, però no ha fet explícita cap sol·licitud per a desembarcar en un port espanyol.

En la missiva, que va ser enviada aquest dimarts, el capità de l'embarcació, Óscar Camps, informa que l'ONG està "esgotant totes les vies ordinàries i legals" per a aconseguir el desembarcament segur de les 121 persones a bord i adverteix: "Considerem que la Comissió Europea ha d'estar informada perquè inicie i coordine un procediment de repartiment de les persones rescatades. Per a posar aquest mecanisme en marxa, la sol·licitud ha de procedir d'un estat membre";  una sol·licitud que demana al govern espanyol.

Segons han informat fonts comunitàries a Europa Press, el país que sol·licita la coordinació de la Comissió Europea "normalment" és el que autoritza el desembarcament de les persones rescatades; tanmateix, "no ha de ser el cas necessàriament" i qualsevol país de la UE pot demanar-lo. Així mateix, han recordat que els esforços per a la distribució posterior només es donen "després que s'acorda el desembarcament". De fet, Itàlia ha acceptat en el passat el desembarcament al seu territori després de rebre garanties que altres països es farien càrrec de les persones rescatades.

Per ara, diverses autonomies, com ara Catalunya, el País Basc i Extremadura, i ciutats com València i Barcelona, a més de Nàpols (Itàlia), s'han oferit per a acollir el vaixell i els migrants que viatgen en ell a l'espera de poder desembarcar en un port segur.

No obstant això, el ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, ha acusat l'ONG Open Arms de buscar una "provocació política" pel seu desig de desembarcar a Itàlia, i ha assegurat que, durant els sis dies d'espera, "hauria tingut temps de sobres d'arribar a Espanya".

next