La Universitat d'Alacant rectifica i no esborrarà el nom del secretari del judici que va condemnar Miguel Hernández

La decisió s'ha pres sobre la base d'un informe de l'Agència de Protecció de Dades que assenyala que el fet de mantindre el nom de forma pública no és contrari a la llei
30 juliol 2019 13:09h
Palomar ha sostingut que el debat sorgit ha permés ponderar els criteris de protecció de dades i l'accés a la informació. / UNIVERSITAT D'ALACANT

ALACANT. La Universitat d'Alacant (UA) ha acordat mantindre indexat de forma pública el nom d'Antonio Luis Baena Tocón, secretari del judici en el qual es va condemnar a mort el poeta Miguel Hernández, ja que es tracta d'una autoritat pública, i perquè respon a finalitats d'investigació i de relat de fets històrics.

La UA ha pres aquesta decisió sobre la base d'un informe de l'Agència de Protecció de Dades que assenyala que el fet de mantindre el nom de forma pública, en tractar-se d'una investigació sobre fets històrics, no és contrari a la llei.

Sobre aquest tema, el rector, Manuel Palomar, ha explicat en una compareixença de premsa, després del Consell de Govern de la UA, la resolució adoptada per la qual s'anul·la la decisió de la Gerència en la qual es desindexava el nom del secretari judicial a petició d'un familiar i sobre la base del dret a l'oblit.

Palomar ha sostingut que el debat sorgit ha permés ponderar els criteris de protecció de dades i l'accés a la informació. "Un debat important per a sustentar jurídicament si preval la protecció de dades o l'accés a la informació", ha assenyalat.

El rector ha relatat que la decisió adoptada el 12 de juny per la Gerència de la Universitat d'Alacant per a desindexar el nom es va produir abans que arribara un informe de l'Agència de Protecció de Dades, que conclou que, "en tractar-se d'un investigació històrica i de dades personals d'autoritats i funcionaris públics relacionats amb la funció que van dur a terme en aquell moment, és informació d'interés públic", ha explicat.

Palomar ha precisat que d'aquesta manera es ponderen els criteris per a finalitats d'investigació "històrica o científica", la consideració com a "autoritat pública" del personatge i el concepte d'investigació "en el sentit més ampli", ha agregat.

"En conseqüència, la publicació de les dades personals, incloses en una investigació històrica, no és contrària a la protecció de dades", ha recalcat el rector de la UA, que ha considerat que era una qüestió que "no quedava clara" en la resolució de la Gerència del passat 12 de juny.

Així mateix, ha remarcat que les funcions del secretari judicial en el judici a Miguel Hernández tenen "interés públic i la consideració d'autoritat pública, com a punt d'equilibri", entre els dos drets fonamentals. "En conseqüència, l'article pot ser indexat".

El procés

Els fets van començar quan el familiar de Baena Tocón va sol·licitar la retirada del seu nom de diversos enllaços, entre ells un del repositori de la UA. Així, el professor que signava l'article va sol·licitar la substitució del nom per les inicials de forma provisional el 21 de maig.

Amb tot, el 12 de juny Gerència va resoldre adoptar les mesures tecnològiques perquè la publicació no poguera ser indexada en els cercadors d'Internet en introduir el nom i cognom de qui fora secretari judicial i, especialment, en el cercador RUA de la universitat.

Finalment, el professor afectat va plantejar un recurs d'alçada davant el rectorat, que va sol·licitar informes sobre la qüestió a Gerència, a la delegada de Protecció de Dades i als vicerectorats d'Investigació, de Qualitat i de Campus i Tecnologia.

"Amb tota la informació, es resol anul·lar la resolució de Gerència del 12 de juny i, en concret, la mesura tècnica adoptada de desindexació en el RUA", ha assenyalat Manuel Palomar.

next