Els turistes islandesos diagnosticats amb Chikungunya després de visitar Alacant donen negatiu en les proves

Les anàlisis apunten que pot tractar-se d'un "fals positiu" però Sanitat espera les conclusions d'una tercera prova que descarte la infecció
24 juny 2019 20:09h
Sanitat assenyala que fins hui no s'han detectat més casos d'infecció. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha assenyalat en un comunicat que el Ministeri ha informat a la Generalitat que els tres turistes islandesos que havien sigut diagnosticats per les autoritats de Reykjavík amb el virus Chikungunya i que havien passat les seues vacances a Alacant han donat negatiu per infecció d'aquest mosquit en diferents proves realitzades. Per tant, des de Sanitat han explicat que podria tractar-se de "falsos positius", encara que han demanat esperar que es confirmen els resultats en una tercera anàlisi.

La Conselleria ha explicat que les anàlisis realitzades en el Centre Nacional de Microbiologia de Madrid, així com els replicats en laboratoris islandesos, han resultat tots negatius, per la qual cosa el Ministeri ha comunicat a les autoritats sanitàries valencianes que podria tractar-se de "falsos positius", sempre que es confirme en una tercera anàlisi dels resultats de la qual s'està a l'espera.

Aquest departament ha posat en relleu que el Ministeri "posa com a exemple les accions de prevenció i de detecció del virus dutes a terme per la Conselleria, enfront del risc de transmissió autòctona de malalties transmeses per vectors al nostre país".

Les autoritats van alertar dels casos el 12 de juny

El dia 12 de juny, les autoritats de salut pública d'Islàndia van notificar a través de la xarxa d'alerta europea un cas confirmat de malaltia per virus Chikungunya en una turista islandesa que havia viatjat a Alacant entre el 17 i 31 de maig i que va iniciar símptomes l'1 de juny. El dia 13, Islàndia va comunicar altres dos casos de la mateixa família que havien realitzat el mateix viatge.

Immediatament, la Generalitat va activar el protocol de sanitat ambiental i de vigilància entomològica per a detectar possibles nous casos, així com per a la detecció del virus en les zones presumiblement afectades. Des d'aleshores, sostenen des de la Conselleria, s'ha mantingut una constant coordinació tant amb el Ministeri de Sanitat, com amb l'Ajuntament d'Alacant i amb els centres d'Atenció Primària del departament per a fer front a possibles casos. Fins hui, no se n'ha detectat cap més, han indicat.

next