Diari La Veu del País Valencià
El TSJ rebutja la suspensió cautelar de la ZAL del Port que demanava Per l’Horta

VALÈNCIA. La secció primera de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) ha denegat la suspensió cautelar del Pla Especial d’Urbanització de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) a l’horta de la Punta, a València, en rebutjar el recurs que havia presentat l’associació Per l’Horta.

En concret, en una interlocutòria consultada per Europa Press amb data de divendres passat, el tribunal rebutja la mesura cautelar sol·licitada per aquesta associació ciutadana i l’insta a esperar que la sentència es pronuncie sobre el fons de l’assumpte, atés que no s’ha creat “una situació jurídica irreversible” que “faça ineficaç” la futurible decisió.

L’associació Per l’Horta va presentar un recurs contenciós administratiu contra la ZAL de la Punta que reclamava la suspensió cautelar de totes les actuacions que el Port de València, el Ministeri de Foment, la Generalitat i l’Ajuntament de València “tenen previst executar en la zona afectada per aquest pla especial”.

La sala posa en relleu que “la mateixa associació que sol·licita la mesura cautelar reconeix que la pràctica totalitat de les obres d’urbanització de la ZAL es troba executada en l’actualitat, sense perjudici que es puga, en cas d’estimació del recurs contenciós administratiu, revertir l’estat de la urbanització. La veritat és que, als efectes merament cautelars que ara importen, el fet de trobar-se la zona ja urbanitzada porta a considerar que la immediata execució del pla especial impugnat no fa perdre la seua finalitat legítima al recurs contenciós administratiu”.

Quin interés ha de prevaldre?

Pel que fa als possibles perjudicis ecològics, agrícoles i paisatgístics que l’execució del pla especial podria ocasionar en el sòl afectat per les actuacions, el tribunal assenyala que el pla especial “recull en el seu informe ambiental i en el seu estudi d’integració paisatgística la protecció dels valors mediambientals, ecològics i paisatgístics”.

En la resolució, els magistrats també sostenen que “ha de prevaldre, sens dubte, l’interés general perseguit per l’administració autonòmica en tractar de salvaguardar la vigència del pla especial impugnat”. “Així, en la memòria justificativa d’aquest pla especial, s’indiquen les raons per les qual la ZAL té efectes positius sobre l’economia regional i el conjunt de la Comunitat Valenciana”, agrega.

“D’allò expressat es desprén que la immediata vigència del pla especial de la ZAL impugnat està revestida d’un indubtable interés general enfront del qual no s’ha acreditat que existisca un altre interés que haja de considerar-se prevalent”, resolen sobre aquest assumpte.

Pel que fa a la regularitat i legalitat de la tramitació formal de la ZAL per part de la Generalitat, el tribunal recorda que “únicament cal concedir la suspensió cautelar en els supòsits de forta presumpció d’il·legalitat de la norma”.

No obstant això, en aquest cas, apunta: “No pot afirmar-se en la present seu cautelar que la raó aparega de manera clara a favor de la demandant, en no haver-se invocat per aquesta la concurrència de cap dels supòsits de nul·litat de l’acord impugnat que en aquesta doctrina jurisprudencial es recull”.

Una notícia celebrada per l’APV

L’Autoritat Portuària de València (APV) celebra la decisió de la sala contenciosa administrativa del TSJ per la qual es denega la petició de Per l’Horta, ja que li permet seguir amb els plans d’inversió prevists en la zona.

Així ho han apuntat fonts de l’APV, que han indicat que la denegació de la suspensió cautelar suposa “una bona notícia per al port i per a la comunitat portuària, però sobretot per a València i per als barris pròxims a la ZAL”, ja que permet continuar amb els plans i terminis prevists per l’APV per a atendre les sol·licituds d’inversions superiors als 73 milions d’euros plantejades per les quatre primeres empreses que s’han compromés a instal·lar seus logístiques en la zona.

Unes inversions amb “fort component ecològic”, defensa l’APV

També consideren que “aplana” el camí per a noves propostes d’inversió que es podrien plantejar “ben aviat”. Segons les mateixes fonts, amb aquestes inversions “es permetrà la creació de 1.518 ocupacions, 188 directes i 1.330 d’indirectes”, d’acord amb les dades que es desprenen de les ofertes socioeconòmiques de les empreses interessades. Les quatre companyies aspirants es comprometen a contractar aturats de llarga duració i persones en risc d’exclusió social.

En tots els casos, els projectes empresarials presenten un “fort component ecològic”, defensa l’APV, ja siga per la instal·lació de “complexos sistemes d’estalvi energètic i plantes fotovoltaiques” o pel compromís de no contractar subministrament elèctric procedent de combustibles fòssils.

Comparteix

Icona de pantalla completa