El TSJ veu impossible tancar la depuradora de Pinedo pels "perjudicis mediambientals" que suposaria

Un informe tècnic alerta que la clausura de les instal·lacions generaria "un episodi crític de contaminació" i "comprometria la supervivència" de l'Albufera
12 juliol 2019 13:50h
La sala contenciosa administrativa ha acordat tramitar un altre incident en el procediment perquè els afectats per les instal·lacions puguen ser indemnitzats. Imatge d'arxiu. / EFE

VALÈNCIA. El Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) ha declarat impossible l'execució del tancament de la depuradora de Pinedo, a València, pels "greus perjudicis mediambientals" que ocasionaria. 

Segons informa el TSJ, la seua decisió es basa en un informe tècnic que alerta que la clausura de la depuradora, que dona servei a més d'un milió de persones de València i la seua àrea metropolitana, generaria "un episodi crític de contaminació" i "comprometria la supervivència" de l'Albufera.

La sala contenciosa administrativa ha acordat tramitar un altre incident en el procediment perquè els afectats per les instal·lacions puguen ser indemnitzats. 

Pendents d'una sentència del 2016

La secció primera de la sala contenciosa administrativa del TSJ ha declarat impossible d'executar la sentència del 2016 que ordenava el tancament de la fase III de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Pinedo. El tribunal ha rebutjat així en una interlocutòria l'execució forçosa de la sentència que demanava un grup de veïns afectats per aquestes instal·lacions

No obstant això, el TSJ ha acordat tramitar un nou incident en el marc d'aquest procediment que permeta adoptar "les mesures necessàries que asseguren la major efectivitat de l'executòria i la fixació a favor dels executants de la indemnització que si escau procedisca".

La secció primera del TSJ va dictar al juliol del 2016 una sentència per la qual ordenava a l'Ajuntament de València el tancament de l'activitat en la Fase III de la citada depuradora perquè no hi havia llicència municipal. Eixa resolució va ser declarada ferma per una interlocutòria del Tribunal Suprem el 21 de maig del 2018. No obstant això, el TSJ ha apreciat ara l'existència d'una "causa material" que fa impossible executar eixe apartat de la sentència.

Els magistrats al·ludeixen en la interlocutòria a una sentència del 2015 del Tribunal Constitucional que estableix que els òrgans judicials "hauran de ponderar la totalitat dels interessos en conflicte a l'hora de fer executar les seues resolucions". 

Ponderar les conseqüències de l'execució

En el cas de la depuradora de Pinedo, "la impossibilitat material d'execució del tancament està plenament justificada", segons la secció primera del TSJ, i ha quedat acreditada en un informe tècnic aportat per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i que "no ha sigut desvirtuat mitjançant cap prova de signe contrari per la part executant".

Eixe document reflecteix que el funcionament de la fase III de l'EDAR de Pinedo està interrelacionat amb les fases I i II de la instal·lació, i que és indispensable en el tractament de les aigües residuals, perquè dona servei a més d'un milió de persones de la ciutat de València i la seua àrea metropolitana.

L'informe adverteix també que la clausura comportaria "un episodi crític de contaminació" derivat de l'abocament de cabals sense depurar al mar i "comprometria la supervivència" de l'Albufera, ja que el reg dels arrossars del nord d'aquest aiguamoll es fa amb aigua depurada d'aquesta estació.

"Enfront de la manca de llicència municipal de l'activitat de depuració d'aigües residuals que es desenvolupa en la fase III de l'EDAR de Pinedo, han de considerar-se prevalent als efectes que ara importen –declarar la impossibilitat d'executar aquella sentència de la Sala– els gravíssims perjudicis ambientals que originaria el tancament de tal activitat", conclou la interlocutòria.

La resolució també recull que la Conselleria d'Agricultura està duent a terme "les actuacions conduents a l'adaptació de les seues instal·lacions i la seua regularització, amb l'objectiu d'elaborar i tramitar l'oportú instrument ambiental d'intervenció referit com a pla especial" en un decret del Consell. Igualment, destaca la sala que l'EPSAR, "amb l'objecte, entre d'altres, de disminuir les molèsties als veïns dels habitatges confrontants a la depuradora de Pinedo, ha iniciat la redacció d'un projecte per a la concreció del projecte bàsic de millores de la planta incloent-hi mesures de caràcter mediambiental i d'eficiència energètica".

next