Troben diverses cartes manuscrites entre les restes d'un afusellat pel franquisme a Paterna

Els documents han permés identificar Francisco Sanz, un sabater de Benimàmet que va ser afusellat un any després que acabara la guerra junt amb 146 persones més
29 agost 2019 17:20h
Els objectes es trobaven en la butxaca de la jaqueta de la víctima. / ASSOCIACIÓ DE VÍCTIMES

VALÈNCIA. Tal com ha avançat aquest dijous À Punt, l'equip d'arqueologia Cavea que treballa en l'exhumació de les restes dels represaliats pel franquisme en la fossa 127 de Paterna (l'Horta)s'ha trobat amb un grapat de cartes, notes manuscrites i segells en la butxaca de la jaqueta d'una de les víctimes.

En concret, aquest home de 40 anys anomenat Francisco Sanz Herráez va ser afusellat el 13 de juliol del 1940, un any després que acabara la Guerra Civil. Junt amb ell, la fosa 127 conté les restes de 146 persones més.

Gràcies a la correspondència trobada, que incloïa les cartes que la seua dona, Nieves Monzó, li enviava a la presó, s'ha pogut conéixer la identitat d'aquest home, que tenia fills i treballava de sabater a Benimàmet.

Ara, l'Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 127 ha començat a investigar per a trobar els descendents de Francisco Sanz. Aquest diumenge acudiran al centre parroquial de Benimàmet per a comprovar les partides de naixement de persones que puguen ser familiars seus. 

Tres dies d'afusellaments

Els treballs de la Fossa 127 van començar el passat 29 de maig. Es tracta de recuperar i identificar les 147 persones naturals de Manises, Ontinyent, Alzira, Badajoz, Terol i Albacete –i com s'ha comprovat ara, també de Benimàmet– que foren afusellades els dies 13, 24 i 27 de juliol del 1940.

Aquesta va ser l'última exhumació de la passada legislatura que va encetar la Diputació de València sota la coordinació de Rosa Pérez Garijo, l'aleshores diputada de Memòria i Històrica i, ara, consellera de Transparència i Qualitat Democràtica. En total, s'han recuperat més de 750 cossos dels 2.338 que se sap que foren enterrats en les fosses de Paterna.

next